Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των έργων που εντάσσονται στα Προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι». Η αρχική καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου 2025 μετατίθεται πλέον για τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Με την απόφαση αυτή, δίνεται περισσότερος χρόνος στα νοικοκυριά και στους αγρότες που έχουν ήδη εγκριθεί, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση, ενεργοποίηση και επιδότηση των φωτοβολταϊκών έργων τους. Η παραγωγή ενέργειας από τους σταθμούς θα τους επιτρέψει να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες και να μειώσουν το κόστος κατανάλωσης.
Σημειώνεται ότι ως «ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου» νοείται η κατασκευή και ενεργοποίηση των φωτοβολταϊκών σταθμών, είτε περιλαμβάνουν σύστημα αποθήκευσης είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία υλοποίησης καθορίζεται στη Σύμβαση Σύνδεσης με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τη νέα καταληκτική ημερομηνία, καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιδότησης.
Στοιχεία και επιδόσεις των Προγραμμάτων
- Τα Προγράμματα, με συνολικό προϋπολογισμό 238 εκατ. ευρώ, στοχεύουν στην επιδότηση νοικοκυριών, ιδιαίτερα των ευάλωτων πολιτών, καθώς και αγροτών εγγεγραμμένων στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με/ή χωρίς μπαταρία για αυτοκατανάλωση.
- Από το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» έχουν ήδη εκταμιευθεί πάνω από 120 εκατ. ευρώ στους Ωφελούμενους, εκ των οποίων περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά.
- Στο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» έχουν εγκριθεί πάνω από 3.000 αγρότες, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες και χρηματοδότηση
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ανατρέξουν στην επίσημη διαδικτυακή πύλη των Προγραμμάτων (https://pvstegi.gov.gr) ή να επικοινωνήσουν στο τηλ. 2144050700.
Τα παραπάνω Προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU. Φορέας Διαχείρισης και Υλοποίησης των Προγραμμάτων είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.