Ως «Πάρα πολύ σημαντική» και «σύμφωνη» με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το Σύνταγμα, χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, τη νέα ρύθμιση για τη δόμηση σε μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Η ρύθμιση εντάσσεται στο ενεργειακό νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αντικρούοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα, ο κ. Παπασταύρου υποστήριξε πως πρόκειται για ουσιαστική παρέμβαση. Όπως τόνισε, η νέα πρόβλεψη αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό πρόβλημα που αφορά ολόκληρη τη χώρα, προσφέροντας ασφάλεια δικαίου μέσα από τον καθορισμό των ζωνών Α, Β και Β1, γεγονός που θα επιτρέψει την επιτάχυνση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.
Ο υπουργός επεσήμανε πως στόχος είναι η οργανωμένη αντιμετώπιση ενός ζητήματος που έχει προκαλέσει ευρεία ανησυχία σε εθνικό επίπεδο, σεβόμενοι τη συνταγματικότητα και τη σχετική νομολογία.
Δημογραφικό στο επίκεντρο
«Προσπαθούμε με συνεκτικό τρόπο και σύμφωνα με τη νομιμότητα και με τη νομολογία του ΣτΕ να ρυθμίσουμε ένα θέμα που απασχόλησε όλη τη χώρα. Με γνώμονα τη συνταγματικά προστατευμένη ανάγκη στήριξης του δημογραφικού και της αποκέντρωσης, με το πολεοδομικό εργαλείο της Ζώνης Ανάπτυξης Οικισμού δίνεται η δυνατότητα να προστατευτούν τα ακραία αυτά όρια του οικισμού», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε:
Το «Πρόγραμμα Δοξιάδη»
«Αυτή η ρύθμιση είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, χρειάζεται να μπουν τοπικά πολεοδομικά σχέδια για να οριοθετούν οι οικισμοί σε όλη τη χώρα. Και αυτό γίνεται τώρα. Υπάρχει μια σιωπηλή πολεοδομική επανάσταση με το "Πρόγραμμα Δοξιάδη" και η νομοθετική αυτή ρύθμιση επιτρέπει τα πολεοδομικά αυτά σχέδια να λάβουν υπόψη την ανάγκη στήριξης του δημογραφικού και της αποκέντρωσης».