Με κεφάλαια που αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια και με στρατηγικές επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδας, το International Nanotechnology Hub Thessaloniki (INTH) εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίκεντρο καινοτομίας και νανοτεχνολογίας, τοποθετώντας δυναμικά την Ελλάδα στον διεθνή τεχνολογικό χάρτη.
Το INTH έχει καθιερωθεί ως βασικός κόμβος για επενδύσεις, έρευνα και διεθνείς συνεργασίες στον τομέα της καινοτομίας, όπως παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του διεθνούς πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2025, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 5-12 Ιουλίου.
«Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε διεθνή πρωταγωνίστρια στη νανοτεχνολογία και την καινοτομία χάρη στο INTH, έναν φορέα που υπηρετεί την επιστήμη και την τεχνολογία εδώ και 35 χρόνια, και πλέον αποκτά παγκόσμια διάσταση», τόνισε ο ιδρυτής και πρόεδρος του, ομότιμος καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, επισημαίνοντας ότι το Hub έχει ήδη αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις.
INTH: Η καρδιά της νανοτεχνολογίας
Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε παγκόσμιο κέντρο νανοτεχνολογίας μέσω του INTH, ενός πρωτοποριακού οικοσυστήματος που ενώνει έρευνα, καινοτομία, εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα. Στοχεύει σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά, η νανοϊατρική και η αναγεννητική ιατρική. Ξεχωρίζει για την ικανότητά του να μετατρέπει την επιστημονική έρευνα σε εμπορεύσιμες εφαρμογές, με διεθνή αναγνώριση.
Με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής νέων τεχνολογιών, το INTH επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να τοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του παγκόσμιου χάρτη της νανοτεχνολογίας. Στον πυρήνα του βρίσκονται κορυφαίες εταιρείες όπως η Organic Electronic Technologies (OET), η οποία συντονίζει το μοναδικό στον κόσμο εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς.
Οικοσύστημα με διεθνείς εφαρμογές
Η OET αναπτύσσει εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά (OPV) για χρήση σε κτίρια, θερμοκήπια και αγροτικές καλλιέργειες, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την πράσινη ενέργεια. Η θυγατρική της OPV-IN αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση αυτών των καινοτόμων συστημάτων, συμβάλλοντας ενεργά στην πράσινη μετάβαση.
Η BL Nanobiomed αναπτύσσει καινοτόμους βιοαισθητήρες για πρώιμη διάγνωση εμφράγματος, με συνεργασία με την Pfizer και διεθνή προγράμματα. Η τεχνολογία της βρίσκεται στο τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών, φέρνοντας επανάσταση στην πρόληψη και περίθαλψη.
Η VK Nano ενσωματώνει νανοτεχνολογία στην κοσμητολογία, παράγοντας καλλυντικά υψηλής τεχνολογίας που εξάγονται σε κορυφαίες αγορές παγκοσμίως.
Το Κέντρο Αριστείας COPE NANO προάγει την έρευνα, εκπαίδευση και δικτύωση στη νανοτεχνολογία, στηρίζοντας την επιστημονική πρόοδο και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην αγροτική παραγωγή και τη βιομηχανία. Ο HOPE-A, ως στρατηγικός σύνδεσμος επιχειρήσεων, προωθεί την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών καινοτόμων εταιρειών.
Το giga-factory της Θέρμης
Το Κέντρο Αριστείας COPE Nano και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Flex2Energy δημιουργούν το πρώτο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στον κόσμο, στους Ταγαράδες Θέρμης. Όπως τόνισε ο Product Manager της ΟΕΤ, Βαγγέλης Μεκερίδης, η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στα 60.000 τ.μ., με στόχο τα 250.000 τ.μ. έως το 2026 και μακροπρόθεσμα το 1 εκατομμύριο τ.μ.. Ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές στην Ευρώπη και κυρίως από τη Σκανδιναβία.
Η τεχνολογία OPV δεν αντικαθιστά τα συμβατικά φωτοβολταϊκά, αλλά ανοίγει νέες αγορές, όπως τα agrivoltaics, οι προσόψεις κτιρίων, τα στέγαστρα στάσεων και άλλες αστικές εφαρμογές. Παρά το αυξημένο αρχικό κόστος, αναμένεται μείωση με την επέκταση της παραγωγής, ενώ το εργοστάσιο προβλέπεται να απασχολεί 50 εξειδικευμένους επαγγελματίες.