Η πρόταση του Euronext για το Χρηματιστήριο της Αθήνας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και κινείται στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε πάνελ στο συνέδριο του Economist, στο οποίο συμμετείχαν επίσης, o Διεθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Αλφρεντ Κάμερ, και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.
Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να άρει τα εμπόδια που υπάρχουν στην εσωτερική αγορά και να προχωρήσει στην ενοποίηση της κεφαλαιαγοράς και της τραπεζικής αγοράς.
Για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι η στρατηγική περιλαμβάνει τρία στοιχεία:
- Την άρση των εγχώριων εμποδίων στις αγορές
- Την έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η εκπαίδευση και
- Περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις
Απαντώντας σε παρατήρηση του Αλφρεντ Κάμερ ότι η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει σε πολιτικές που αυξάνουν την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μία πρόκληση καθώς δεν έγινε η πρόοδος που θα μπορούσε στον τομέα αυτό.
Για το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας είπε ότι αλλάζει και ανέφερε ότι οι εξαγωγές έχουν φτάσει στο 42% του ΑΕΠ από μόλις 19% το 2009 και έναντι 51% στην ΕΕ.
Σημείωσε τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο συνδυάζει τις επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις, αλλά είπε ότι δεν είναι αρκετές οι επενδύσεις σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία. Είπε, επίσης, ότι χρειάζεται να υπάρχει βιομηχανική πολιτική σε επίπεδο της ΕΕ.
Αλ. Κάμερ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία
Ο διευθυντής του ΔΝΤ, Αλ. Κάμερ, έκανε λόγο για τεράστια επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, που εξηγούν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε σοκ, όπως η αύξηση των δασμών και οι πόλεμοι.
Σημείωσε τη μείωση του χρέους κατά περίπου 60% του ΑΕΠ, ενώ προέβλεψε ότι θα μειωθεί κατά περαιτέρω 25% έως το 2030. Η Ελλάδα είπε, έγινε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και η συμβολή των ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος είναι υψηλότερη από 50%.
Οι μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, βοηθούν στην ανάπτυξη, η οποία συνεχίζεται και δεν εκτροχιάζεται. Τόνισε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν κινδύνους και ότι η Ελλάδα, όπως και η ΕΕ, αντιμετωπίζουν μετωπικούς ανέμους.
Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε στο να συνεχισθεί η δημοσιονομική σύνεση, σημειώνοντας ότι πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το 2% του ΑΕΠ είναι βιώσιμα και αφήνουν δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας στους μισθούς και την ενίσχυση τομέων, όπως η Παιδεία και η Υγεία.
Τόνισε ότι πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις για να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του λαού, ενώ πρόσθεσε ότι η πιο αποτελεσματική μεταρρύθμιση είναι αυτή της αγοράς εργασίας, η οποία πρέπει εστιάσει σε επενδύσεις στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού.
Π. Μυλωνάς: Πολύ καλές οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία
Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες τα πάνε καλά, όσο η οικονομία πάει καλά, βοηθώντας τη με τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων.
Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία, είπε, είναι πολύ καλές, καθώς:
- Ο αντίκτυπος από τους δασμούς είναι μικρότερος λόγω του χαμηλού εμπορίου με τις ΗΠΑ
- Η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει τον στόχο της ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες
- Οι επενδύσεις, πέραν αυτών στις κατασκευές, έχουν φτάσει στο επίπεδο της ΕΕ
- Ο δανεισμός των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις είναι υψηλός
- Το Ταμείο Ανάκαμψης ενισχύει την οικονομία από την πλευρά της προσφοράς και
- Η ανάπτυξη είναι συμπεριληπτική, με τους μισθούς να αυξάνονται
- Οι ψηφιακές πληρωμές είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ
- Η Ελλάδα γίνεται κόμβος στην προσέλκυση τεχνολογικών εταιρειών