Στις πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη διεθνή θέση της Ελλάδας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Διάλογοι της Νισύρου 2025».
Ο κ. Χατζηδάκης εστίασε σε καίρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, όπως η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, και η συμφωνία με την Chevron, έναν από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους ενεργειακούς ομίλους, για έρευνες νοτίως της Κρήτης, σε περιοχή όπου —όπως τόνισε— υποτίθεται εφαρμόζεται το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό ως ένα σημαντικό βήμα προόδου, ενώ σε ό,τι αφορά τη Μονή Σινά, διαβεβαίωσε πως δεν αλλάζει ο χαρακτήρας της και υπάρχει απόλυτος σεβασμός από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Ενεργειακές συμφωνίες και γεωπολιτικές ισορροπίες
Για τη Λιβύη, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «είναι σαφές ότι η κατάσταση ήταν προβληματική και χαοτική», ενώ επισήμανε ότι «παρά το τουρκολυβικό μνημόνιο εμείς πετύχαμε τη συμφωνία με τη Chevron».
Ξεκαθάρισε, δε, ότι «η Λιβύη στις θαλάσσιες έρευνες, που έχει αναγγείλει, έχει μείνει στη μέση γραμμή».
Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Αναφερόμενος στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξήγησε ότι η κυβέρνηση έκανε “την αυτοκριτική της”, ενώ αποφάσισε “να απορροφηθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ και ανακοινώθηκε ότι θα μπει στην προσπάθεια και η οικονομική αστυνομία”.
«Κανείς», είπε, «δεν πρέπει να αισθάνεται περήφανος από όσους κυβέρνησαν. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «θέλουμε πολιτική ειρηνικής συνύπαρξης. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας. Πάντοτε, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» και πρόσθεσε: «Το τανγκό θέλει δύο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική των ήρεμων σχέσεων μεταξύ μας».
«Η καλύτερη θωράκιση της άμυνας της χώρας είναι η πρόοδος της οικονομίας» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.