Στις επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων δασμών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην ελληνική παραγωγή και εξαγωγή ελαιολάδου αναφέρεται σε εκτενές του ρεπορτάζ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η ανταπόκριση επικεντρώνεται στην περίπτωση του Έλληνα παραγωγού Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος αντέδρασε άμεσα στις εμπορικές απειλές, αναζητώντας εναλλακτικές αγορές διεθνώς.
Αναδιάταξη
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Παπαδόπουλος δεν περίμενε την επίσημη επιβολή των δασμών για να λάβει αποφάσεις. Από την άνοιξη, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει δασμό 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ξεκίνησε προσπάθειες εύρεσης νέων αγοραστών εκτός ΗΠΑ.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η οικογενειακή του επιχείρηση, με έδρα στην Ελλάδα, έκλεισε συμφωνία με αγοραστή στη Βραζιλία, μια αγορά όπου κυριαρχεί το πορτογαλικό ελαιόλαδο. Η πρώτη αποστολή των 15.000 φιαλών εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Itapoa εντός δύο εβδομάδων.
Στροφή και προς την Αυστραλία
Κατά την επίσκεψη δημοσιογράφων του Reuters στον ελαιώνα του Παπαδόπουλου την περασμένη Παρασκευή, ο ίδιος βρισκόταν σε τελικές διαπραγματεύσεις με πελάτη στην Αυστραλία. Η στρατηγική του βασίζεται στη λογική της διαφοροποίησης αγορών, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Μάθαμε ένα μάθημα από τον Τραμπ: να μην στηριζόμαστε αποκλειστικά σε μία αγορά και να έχουμε πάντα εναλλακτικές», δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο, μέσα στο εμφιαλωτήριο της εταιρείας του, περιστοιχισμένος από τεράστιες ανοξείδωτες δεξαμενές και χιλιάδες μπουκάλια ελαιόλαδου.
Η αγορά των ΗΠΑ
Το ρεπορτάζ του Reuters υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ετήσιες εξαγωγές που κυμαίνονται μεταξύ 8.000 και 10.000 τόνων. Τρεις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις, καθώς αποτελούν τους βασικούς παίκτες της αγοράς.
Η εταιρεία Παπαδόπουλου εξήγαγε στις ΗΠΑ 350 τόνους ελαιολάδου το 2024, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 των συνολικών εξαγωγών της. Το 2025, είχαν ήδη αποσταλεί 100 τόνοι, αλλά όπως υπολογίζει ο ίδιος, εφόσον εφαρμοστούν οι δασμοί, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ ενδέχεται να υποχωρήσουν έως και 40% μέσα στη χρονιά.
«Χτίσαμε στην Αμερική και τώρα τη βλέπουμε να χάνεται»
«Ενώ είχαμε χτίσει όλη την υποδομή μας με βάση μια μεγάλη κλίμακα που απευθυνόταν στην αμερικανική αγορά, ξαφνικά βλέπουμε αυτή την αγορά να εξαφανίζεται», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος στο Reuters.
Το ρεπορτάζ καταλήγει επισημαίνοντας ότι ακόμη και η απειλή επιβολής δασμών έχει χειροπιαστό αντίκτυπο στις στρατηγικές μικρομεσαίων εξαγωγέων, οι οποίοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν άμεσα για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Με πληροφορίες από Reuters