Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, εγκρίθηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά το καταψήφισαν, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια.
Ο υφυπουργός Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, το χαρακτήρισε μεταρρύθμιση που διατηρεί τη θεσμική μνήμη των ταμείων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη στεγαστικής μέριμνας για τα στελέχη, καθώς 41% ζουν σε ενοίκιο.
Στόχος είναι η ενοποίηση των ταμείων, η σύσταση νέου φορέα αξιοποίησης ακινήτων (ΦΑΑΕΔ) και η χρηματοδότηση στεγαστικών έργων. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε νησιά του Αιγαίου και πόλεις της Θράκης, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και την παράδοση 702 κατοικιών έως το 2026.
Κριτική για αδιαφάνεια και απουσία θεσμικού ελέγχου
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, κατήγγειλε ότι η αξιοποίηση των ακινήτων θα γίνεται χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο, ζητώντας σαφείς κανόνες διαφάνειας και συμμετοχή των στρατιωτικών στη διοίκηση.
Ο Συμεών Κεδίκογλου (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρακάμπτει τα στελέχη και δεν ορίζει σαφώς ποια ακίνητα είναι επιχειρησιακά αναγκαία.
Το ΚΚΕ, μέσω του Νίκου Παπαναστάση, κατήγγειλε ότι ο ΦΑΑΕΔ θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανοίγοντας δρόμο σε εταιρείες real estate και ενέργειας, ενώ το στεγαστικό πρόβλημα προβάλλεται ως πρόσχημα.
Ζητούνται σαφή κριτήρια και δεσμεύσεις
Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κόστος, την απόδοση και την ασάφεια των όρων του νομοσχεδίου.
Έθεσαν ερωτήματα για το ποιος και με ποια κριτήρια θα χαρακτηρίζει τα ακίνητα ως μη επιχειρησιακά, αλλά και ποιες δεσμεύσεις υπάρχουν ότι τα έσοδα θα αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα για τις στεγαστικές ανάγκες των στρατιωτικών.