Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθάρισε ότι ο χαμηλότερος δασμολογικός συντελεστής που θα επιβληθεί στις χώρες από την 1η Αυγούστου θα είναι 15%, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες ότι αυτός θα είναι και ο ελάχιστος συντελεστής που θέλουν οι ΗΠΑ να ισχύει σε περίπτωση που υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είπε ότι είναι σοβαρές, προσθέτοντας ότι «αν συμφωνήσουν να ανοίξουν την ΕΕ σε αμερικανικές επιχειρήσεις, τότε θα τους επιτρέψουμε να πληρώνουν χαμηλότερους δασμούς (σ.σ.: σε σχέση με το 30% που είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουλίου)».
«Θα έχουμε έναν απλό δασμό μεταξύ 15% και 50% (για όλες τις χώρες)», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια συνόδου κορυφής για την AI στην Ουάσινγκτον. «Σε λίγες χώρες θα έχουμε 50% ,γιατί δεν τα πηγαίναμε πολύ καλά με αυτές», πρόσθεσε.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι περισσότερες από 150 χώρες θα λάβουν μια επιστολή που θα προβλέπει ένα δασμό «πιθανόν 10 ή 15% , δεν έχει αποφασισθεί ακόμη».
Ανοιχτή η πόρτα για συμφωνίες
Ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, δήλωσε στο CBS News την Κυριακή ότι μικρότερες χώρες - συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Λατινικής Αμερικής, των χωρών της Καραϊβικής και πολλών χωρών της Αφρικής», θα έχουν έναν βασικό δασμό 10%.
Κατά την πρώτη ανακοίνωση των «ανταποδοτικών» δασμών στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ ανακοίνωσε έναν ελάχιστο δασμό 10% σχεδόν για κάθε χώρα. Ενώ ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του αρχικά εξέφρασαν ελπίδες για πολλές συμφωνίες, ο ίδιος στη συνέχεια θεωρούσε τις επιστολές με τους δασμούς ως «συμφωνίες» και έλεγε ότι δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις.
Παρ' όλα αυτά, έχει κρατήσει ανοικτή την πόρτα για χώρες να υπάρξουν συμφωνίες που θα μπορούσαν να μειώσουν τους δασμούς που αναφέρονται στις επιστολές.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ–ΕΕ: Κοντά σε συμφωνία πριν τον Αύγουστο – Φόντο δασμοί 15% και «όπλο» τα 93 δισ. ευρώ των Βρυξελλών
Το μοντέλο της Ιαπωνίας
Την Τρίτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε συμφωνία με την Ιαπωνία για επιβολή δασμού 15% (αντί του 25% που την είχε απειλήσει με την επιστολή του) σε αντάλλαγμα για την κατάργηση περιορισμών σε μερικά αμερικανικά προϊόντα και με τη δέσμευση του Τόκιο για επενδύσεις 550 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος έχει επίσης συζητήσει ένα παρόμοιο επενδυτικό ταμείο με τη Νότια Κορέα, η οποία εστιάζει επίσης σε μία συμφωνία με βασικό δασμολογικό συντελεστή 15%, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Και οι Φιλιππίνες στοχεύουν να μειώσουν τον δικό τους δασμολογικό συντελεστή στο επίπεδο του 15% από το σημερινό ποσοστό 19%, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της χώρας στις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι στο Βιετνάμ ζυγίζουν το πιθανό κόστος της συμφωνίας τους. Το Ανόι εκτιμά ότι οι εξαγωγές του προς τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειωθούν έως και κατά ένα τρίτο εάν τεθούν σε ισχύ οι υψηλότεροι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ, σύμφωνα με εσωτερική κυβερνητική αξιολόγηση.
Αλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθούν να πιέζουν για μια συμφωνία πριν τεθούν σε ισχύ οι αυξημένοι δασμοί.
Διαβάστε επίσης: Δασμοί: Ο Τραμπ στρέφει το βλέμμα του στην ΕΕ μετά τη συμφωνία με την Ιαπωνία
Με πληροφορίες από Bloomberg