Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Λιανεμπόριο: Πότε και πώς ανοίγουν τα μεγάλα καταστήματα

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Πιο κοντά στην κανονικότητα από την Δευτέρα το λιανικό εμπόριο σε όλη την χώρα, πλην της Κοζάνης. Το πρώτο βήμα έγινε την περασμένη Δευτέρα, όταν και άνοιξε η αγορά στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μία εβδομάδα αργότερα γίνεται ένα ακόμη βήμα.

Η χαλάρωση κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα και το δεύτερο ότι αυξάνεται ο αριθμός των πελατών που μπορούν να εισέλθουν στα μεγάλα καταστήματα.

Το τελευταίο μέτρο αφορά ουσιαστικά κάποια μεγάλα πολυκαταστήματα όπως Attica και Notos στην Αττική, αλλά και καταστήματα με μεγάλο εμβαδό όπως το ΙΚΕΑ, Practiker, Leroy Merlin, Jumbo και καταστήματα ηλεκτρικών Κωτσόβολος, Media Markt κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό, η αλυσίδα IKEA, του Ομίλου Φουρλή, προσανατολίζονται σύμφωνα με πληροφορίες στο άνοιγμα των καταστημάτων της εντός της ερχόμενης εβδομάδας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Θα λειτουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις 

Βέβαια η χαλάρωση δεν είναι μεγάλη και μένει να δούμε τι θα πράξει το κάθε κατάστημα ξεχωριστά, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις από τις παραπάνω θα λειτουργήσουν τελικά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αίρεται από τη Δευτέρα το πλαφόν των 20 ατόμων στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Έτσι ο αριθμός ατόμων μέσα καταστήματα διαμορφώνεται ως εξής:

Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τ.μ., ισχύει το ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και για επιφάνειες άνω των 500 τ.μ., για κάθε 100 τ.μ. πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

Το μέτρο των 20 καταναλωτών για τις αγορές με τη μέθοδο click inside είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Και αυτό διότι το λειτουργικό κόστος είναι μεγάλο και ο τζίρος που μπορεί να γίνει με το εν λόγω περιορισμό, είναι πεπερασμένος.

Τι έκαναν ΙΚΕΑ και Jumbo 

Για παράδειγμα το Attica άνοιξε μόνο το ισόγειο με τα καλλυντικά, αφού έκρινε ότι θα ήταν εξαιρετικά ζημιογόνο να δουλεύει σε όλους τους ορόφους με σχεδόν 2 καταναλωτές ανά όροφο ταυτόχρονα. Η αλυσίδα ΙΚΕΑ του ομίλου Φουρλή, άνοιξε μόνο το μίνι κατάστημα του Πειραιά με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Αντίθετα τα Jumbo άνοιξαν μεν αλλά προχώρησαν σε αυστηρή εφαρμογή αυστηρού χρονικού ορίου 30 λεπτών για την παραμονή των πελατών, εντός του καταστήματος.

Στον αντίποδα όλων αυτών θα συνεχίσουν να είναι κλειστά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα -  Mall καθώς η επιτροπή των ειδικών δεν έδωσε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους.

Διαφοροποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Άνοιγμα του λιανεμπορίου στην Αχαΐα με click inside και click away και μόνο με τη μέθοδο του click away στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, ανακοινώθηκε πως τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά στην Κοζάνη, ενώ από Δευτέρα επαναλειτουργούν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ εκτός από τα ΟΠΑΠ Play και τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ