Νέα
  • ΓΔ: 900.65 -0.31%
  • Τζίρος: 57,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σκρέκας για δασικούς χάρτες: Ποια διαδικασία προτείνουμε να ακολουθηθεί στις ενστάσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας / Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας / Πηγή: Eurokinissi

Οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες μπορούν να ξεκινήσουν, αλλά πρωτίστως προτείνουμε στους πολίτες να προχωρήσουν σε αίτηση προδήλου σφάλματος, ώστε, χωρίς οι πολίτες να πληρώσουν κάποιο τέλος, να μπορέσουν να διορθώσουν το πρόβλημα, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από το Ρέθυμνο, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου, φορείς της αυτοδιοίκησης, τους δημάρχους του νομού και εκπροσώπους του νομικού κόσμου και συζήτησε μαζί τους θέματα που σχετίζονται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Εφόσον με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να θεραπευτεί ο πολίτης, μπορεί να προσφύγει στις επιτροπές αντιρρήσεων που θα συσταθούν άμεσα, ώστε να δοθούν λύσεις γρήγορα στα προβλήματα των πολιτών, πρόσθεσε. 

Ο υπουργός είπε ότι η δεύτερη φάση της ανάρτησης των δασικών χαρτών επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας έγινε πριν από ένα μήνα και ότι η κυβέρνηση άμεσα με μία νομοθετική πρωτοβουλία θα μειώσει κατά 50% τα τέλη για τις αντιρρήσεις. 

Εργο εθνικής σημασίας οι δασικοί χάρτες

«Η ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι ένα έργο εθνικής σημασίας που χωρίς αυτό, δεν θα μπορέσει ποτέ η χώρα μας να πιάσει εκείνους τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, όπως στην περίπτωση που το έργο αυτό ολοκληρωθεί», είπε ο υπουργός. 

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης όπως ανέφερε «είναι η γρήγορη ολοκλήρωση αυτού του τιτάνιου και εθνικής σημασίας έργου με τρόπο δίκαιο και ορθό, ώστε επιτέλους η Ελλάδα να αποκτήσει δασικούς χάρτες και με αυτό τον τρόπο αμέσως μετά και κτηματολόγιο».

Ετσι επιτέλους η Ελλάδα θα είναι μία οργανωμένη και ώριμη πια κοινωνία που θα έχει τα εργαλεία εκείνα, πάνω στα οποία θα μπορέσει να στηριχτεί μία βιώσιμη, αειφόρος, ισχυρή ανάπτυξη», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας:

«Τα άμεσα αντανακλαστικά που έδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που φάνηκε και με την ευρεία σύσκεψη που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα την προηγούμενη Δευτέρα στο Μαξίμου, δείχνει ότι η κυβέρνηση ακούει, ο πρωθυπουργός νοιάζεται και δίνει λύσεις άμεσες εκεί και όπου αλλού χρειάζεται».

Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε βαθύτατα εποικοδομητική και ειλικρινή τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών, τον περιφερειάρχη Κρήτης, τους βουλευτές του νομού, τους δημάρχους των δήμων του Ρεθύμνου και όλων των εμπλεκομένων του κλάδου αγροτών και κτηνοτρόφων.

«Θέματα, προβληματισμοί και ανησυχίες που ειπώθηκαν είναι εύλογα και για το λόγο αυτό άμεσα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες νομοθετικές για να επιλυθούν τα προβλήματα, σφάλματα και οι αδικίες που έχουν συμπεριληφθεί στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν», είπε.

Η εξάμηνη παράταση αρκεί για τις διορθώσεις των πρόδηλων σφαλμάτων

«Έχουμε δώσει», ανέφερε, «μία παράταση έξι μηνών για τις αντιρρήσεις και την υποβολή τους ώστε να δώσουμε το χρόνο στη δημόσια διοίκηση να προχωρήσει στην αναμόρφωση των χαρτών. Θεωρούμε ότι το διάστημα αυτό, είναι ικανό και αναγκαίο για να ολοκληρώσουμε τις διορθώσεις των πρόδηλων σφαλμάτων.

Ενα από θέματα που έθιξαν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και εκπρόσωποι φορέων είναι αυτό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. «Εμείς θα προχωρήσουμε με βάση το Σύνταγμα της Ελλάδος ώστε να δώσουμε γρήγορη λύση, ισχυρή νομικά και να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε ο κ. Σκρέκας.

Σχετικά με εξαιρέσεις από τους δασικούς χάρτες, είπε, πως ήδη με προηγούμενη απόφαση της διοίκησης τα φρύγανα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη γενικότερη κατηγορία των φρυγάνων, ήδη εξαιρούνται από τα είδη που προσδίδουν δασικό χαρακτήρα στις εκτάσεις.

«Εμείς πέρα και πάνω από αυτό που ήδη ισχύει, αλλά δεν έχει ληφθεί υπόψη στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, τώρα αυτό θα το διορθώσουμε και πέρα από αυτό έχουμε και το θέμα των ασπαλάθων το οποίο εισήχθη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε και τη θετική γνωμάτευση του συμβουλίου θα την πραγματοποιήσουμε τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ