Νέα
  • ΓΔ: 905.46 +0.22%
  • Τζίρος: 43,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ζεστάθηκε χθες η αγορά - Ελπίδες προκαλεί το διαφαινόμενο Πάσχα στο χωριό

Ανοιγμα των καταστημάτων στην Ερμού / Πηγή: Eurokinissi
Ανοιγμα των καταστημάτων στην Ερμού / Πηγή: Eurokinissi

Ζεστάθηκε χθες η αγορά με αρκετό κόσμο στα καταστήματα, κάνοντας τους καταστηματάρχες να χαμογελούν, μετά το δειλό ξεκίνημα της αγοράς τις περασμένες ημέρες.

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες, αφού είναι οι τελευταίες πριν το Πάσχα και με δεδομένο ότι όλα δείχνουν, πως θα υπάρχει μερική χαλάρωση των μέτρων για τις μετακινήσεις, οι καταστηματάρχες περιμένουν αύξηση εσόδων.

Από την Δευτέρα μάλιστα, με περισσότερα καταστήματα εν λειτουργία, αφού στην «μάχη» μπαίνουν Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ ανοίγουν σε πλήρη λειτουργία πολυκαταστήματα όπως για παράδειγμα τα Attica.

Ολα δείχνουν πως θα επιτραπούν οι μετακινήσεις 

Το «Πάσχα στο χωριό» φαίνεται ότι αναθερμαίνει τις ελπίδες των καταστηματαρχών για μία σχετικά καλή περίοδο. Αν μάλιστα υπάρξει τις επόμενες ημέρες και μία σχετική ηρεμία από το επιδημιολογικό μέτωπο, τότε είναι σίγουρο ότι οι τσέπες των εμπόρων θα ζεσταθούν για καλά.

Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και ο καλός καιρός που προβλέπεται για την νέα εβδομάδα.

Η χαλάρωση των μέτρων σε ότι αφορά τον αριθμό των πελατών που επιτρέπεται να είναι ταυτόχρονα σε κάθε κατάστημα, τουλάχιστον σε αυτά που έχουν μεγάλες επιφάνειες, σίγουρα θα δώσουν ένα άλλο χρώμα.

Στην «μάχη» από την Δευτέρα και τα πολυκαταστήματα 

Από την άλλη βέβαια θα υπάρξει και μία μετατόπιση τζίρου. Την περασμένη εβδομάδα, ωφελήθηκαν τα μικρά σε εμβαδό καταστήματα, αλλά από Δευτέρα αποκαθίσταται εν μέρει η ισορροπία.

Την εβδομάδα που πέρασε λοιπόν, τα καταστήματα λειτούργησαν με πολλούς περιορισμούς, όπως το ανώτατο όριο των 20 ατόμων ανά κατάστημα. Σε όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να προσθέσει κανείς το SMS στο 13032 και τον χρονικό περιορισμό τόσο μέσα στο κατάστημα, όσο και από την ώρα που θα σταλεί το μήνυμα.

Πλέον το πλαφόν των 20 ατόμων, ισχύει για καταστήματα έως και 500 τ.μ., δηλαδή ένα άτομο ανά 25 τ.μ. Από εκεί και πέρα για κάθε 100 τ.μ. θα μπορεί να εισέρχεται στο κατάστημα άλλο ένα άτομο. Στις μεγάλες αλυσίδες επικρατεί σχετική ικανοποίηση, ότι αποκαθίσταται μερικώς η έννοια της δικαιοσύνης.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από την Δευτέρα το Attica στο Σύνταγμα θα λειτουργήσει σε όλους τους ορόφους, ενώ λειτουργούσε από την περασμένη Πέμπτη, μόνο το ισόγειο είναι τα καλλυντικά. Η επιφάνεια του εν λόγω καταστήματος θα είναι κατά 4.000 τ.μ. μεγαλύτερη, αφού μέσα στο lockdown ολοκληρώθηκε επιπλέον επένδυση στον 3ο και τον 4ο όροφο στο city link με την αύξηση της επιφάνειας.

Λειτουργεί η αγορά σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα 

Αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα, αλλά και στις άλλες δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες, αφού θα λειτουργήσει και εκεί το λιανεμπόριο που δεν λειτούργησε την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας αυξημένων επιδημιολογικών δεδομένων.

Στην Θεσσαλονίκη η αγορά θα λειτουργήσει μόνο με click away, ενώ στην Πάτρα θα είναι και με τους δύο τρόπους, δηλαδή click away ή click inside. Η απόφαση αυτή ικανοποίησε σε σημαντικό βαθμό τους εμπόρους και στις δύο αυτές περιοχές.

Σε ότι αφορά την Κοζάνη, οι έμποροι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν, αφού εκεί τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επιτρέπουν.

Τέλος να σημειωθεί, ότι ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι, τουλάχιστον στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι βασικοί υγειονομικοί κανόνες, έτσι ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο πισωγυρίσματος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ