Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Νέοι κανόνες από σήμερα στο λιανικό εμπόριο - Μπαίνουν στην μάχη Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Με αλλαγές και σε περισσότερες περιοχές, θα είναι ανοικτά από σήμερα τα εμπορικά καταστήματα μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το Πάσχα. Οι αλλαγές στο λιανεμπόριο αφορούν τα καταστήματα με μεγάλες επιφάνειες, αλλά και τα πολυκαταστήματα, τα οποία θα μπορούν πλέον να λειτουργούν με περισσότερους πελάτες στο εσωτερικό τους, αφού δεν θα ισχύει ως ανώτερο όριο τα 20 άτομα.

Παράλληλα από σήμερα θα είναι ανοικτά τα καταστήματα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και την Πάτρα, με click away, αλλά και με click inside. Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα τα καταστήματα στην Κοζάνη, λόγω υψηλής επιδημιολογικής επιβάρυνσης.

Κλειστή η Κοζάνη αλλά και τα Mall

Επίσης δεν θα λειτουργήσουν τα πολυκαταστήματα τύπου Mall αφού οι επιστήμονες δεν έδωσαν την «πράσινο φως» θεωρώντας ότι είναι επικίνδυνο να λάβουν τώρα μία τέτοια απόφαση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της Κοζάνης και των Mall θα συζητηθεί και πάλι στην σύσκεψη της Τετάρτης και σύμφωνα με παράγοντες του εμπορίου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι μέχρι σήμερα αποφάσεις.

Σε ότι αφορά τον τζίρο της πρώτης εβδομάδος λειτουργίας του λιανεμπορίου, μάλλον αυτός δεν κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά μόνο το Σάββατο, όπου κατά γενική ομολογία υπήρξε πολύς κόσμος στα μαγαζιά.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το Πάσχα και με σύμμαχο τον καλό καιρό η κίνηση θα αυξηθεί και ο τζίρος θα είναι ικανοποιητικός.

Τι αλλάζει από σήμερα στο λιανεμπόριο

Η πιο σημαντική αλλαγή είναι ότι από σήμερα αίρεται το ανώτατο όριο των 20 ατόμων για αγορές με την μέθοδο του click inside, που ίσχυε την περασμένη εβδομάδα, ανεξαρτήτου επιφάνειας για το κάθε κατάστημα.

Πλέον το όριο του αριθμού των πελατών διαμορφώνεται ως εξής:

  • για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τ.μ., ισχύει το ένα άτομο ανά 25 τ.μ.
  • για επιφάνειες άνω των 500 τ.μ., για κάθε 100 τ.μ. πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης επιπλέον. Δηλαδή για ένα κατάστημα 1.000 τ.μ. θα επιτρέπεται να μπαίνουν στο κατάστημα έως και 25 άτομα. Στα 2.000 τ.μ. έως και 35 άτομα κ.λπ.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη δίνει την δυνατότητα με μεγάλες αλυσίδες να σε πολυκαταστήματα να λειτουργήσουν πλήρως, αφού μέχρι σήμερα εκτιμούσαν ότι η λειτουργία τους με τους ισχύοντες περιορισμούς (20 άτομα), θα ήταν επιζήμια.

Να σημειωθεί ότι για παράδειγμα το Attica στο City Link λειτούργησε μόνο το ισόγειο που είναι τα καλλυντικά, το Jumbo λειτούργησε και με click inside, αλλά οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να μείνουν εντός του καταστήματος για πάνω από μισή ώρα. Το ΙΚΕΑ δεν λειτούργησε με την μέθοδο click inside, τουλάχιστον στα μεγάλα της καταστήματα.

Όπως έχει γίνει γνωστό τα Attica θα λειτουργήσουν και στους έξι ορόφους, ενώ η αλυσίδα ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι από αύριο ρίτη 13 Απριλίου οι αγορές θα γίνονται και με click inside, στα μεγάλα της καταστήματα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο, ΙΚΕΑ Κηφισός, ΙΚΕΑ Θεσσαλία & ΙΚΕΑ Ιωάννινα. Με click away θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα το κατάστημα στη Θεσσαλονίκη λόγω των μέτρων που ισχύουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δεν αλλάζει κάτι για τους καταναλωτές 

Σε ότι αφορά τους καταναλωτές δεν αλλάζει η διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να κλείσουν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά ραντεβού προκειμένου να πάνε στο κατάστημα και είτε να το παραλάβουν έξω από αυτό (click away) ή θα μπουν μέσα σε αυτό για ψωνίσουν ή να δοκιμάσουν το προϊόν (click inside).

Η καταχώρηση της παραγγελίας - ραντεβού γίνεται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη αποδεικτικό εγγράφου της αγοράς είτε ηλεκτρονικά είτε με sms στο οποίο θα υπάρχουν επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης και χρονικό διάστημα παραλαβής.

O καταναλωτής, αφού λάβει αποδεικτικό του ραντεβού του πρέπει να στείλει sms με το ονοματεπώνυμό του στο 13032 για τη μετάβασή του στο κατάστημα. Στη συνέχεια έχει στη διάθεσή του 3 ώρες για να πραγματοποιήσει τις αγορές του μέσα στις οποίες μπορεί να έχει κλείσει και παραπάνω του ενός ραντεβού.

Να σημειωθεί ότι για τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Στο 13032 οι καταναλωτές μπορούν να στείλουν μόνο ένα sms την ημέρα. Η παραλαβή των προϊόντων στο κατάστημα γίνεται μόνο από ένα άτομο και η πληρωμή για click away, μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ