Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταύρος Παπασταύρου: Ελλάδα-Γαλλία συνεργασία και στην ενέργεια

Στο 1ο Συνέδριο Ενέργειας του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.

Με θέμα «Exploring the New Energy Landscape: A 360ο Perspective», το συνέδριο διεξήχθη παρουσία της Γαλλίδας Πρέσβειρας, Laurence Auer, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Επιμελητηρίου, Γιάννη Τρίκαρδου, της Αντιπροέδρου Μαρίας Βοζίκη, αλλά και διακεκριμένων εκπροσώπων του επιχειρηματικού και ενεργειακού τομέα.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η ενέργεια αποτελεί πλέον ένα πολυδιάστατο εργαλείο με οικονομικές, γεωπολιτικές και στρατηγικές προεκτάσεις. «Η ενέργεια είναι προϋπόθεση εθνικής ασφάλειας και ανάπτυξης. Οι συνέργειες μεταξύ κρατών, κυβερνήσεων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητες», σημείωσε.

«Ελλάδα και Γαλλία, παραδοσιακοί σύμμαχοι»

Ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στη διαχρονική συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή πορεία τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε διεθνείς οργανισμούς. Υπενθύμισε μάλιστα τη Συμφωνία Στρατηγικής Σχέσης του 2021 για την άμυνα και την ασφάλεια, εκτιμώντας πως αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να επεκταθεί και στον τομέα της ενέργειας.

Φέρνοντας παράδειγμα από τη διεθνή εμπειρία του, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη τελετή του Atlantic Council 2025 Global Citizen Awards στη Νέα Υόρκη, όπου βραβεύτηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. «Συγκράτησα μία φράση του: Μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου και ταυτόχρονα να αγαπάς να συνεργάζεσαι με τους άλλους. Αυτό ακριβώς χρειάζεται να κάνουμε», τόνισε.

Ενεργειακή αυτονομία και νέες πρωτοβουλίες

Στρέφοντας την ομιλία του στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων, στη σταδιακή απεξάρτηση από κοστοβόρες και ρυπογόνες πηγές ενέργειας, αλλά και στη διερεύνηση ύπαρξης νέων κοιτασμάτων, όπως οι υδρογονάνθρακες. Υπενθύμισε μάλιστα την πρόσφατη εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron, που δείχνει τη στρατηγική σημασία της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη.

«Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό ενεργειακής αυτονομίας, με στόχο μια ανάπτυξη βιώσιμη, φιλική στο περιβάλλον, ανταγωνιστική και κοινωνικά δίκαιη», σημείωσε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας σε ζητήματα τεχνογνωσίας και πολιτικών διαχείρισης, όπως η κοινή δέσμευση για την προστασία των δασών.

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης

Ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε και στοιχεία που αποδεικνύουν την πρόοδο της Ελλάδας:

  • Μείωση κατά 46% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 2005.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στις δέκα κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
  • Τετραπλασιασμός επενδύσεων σε δίκτυα και ενεργειακές υποδομές.

«Επιλέξαμε να στραφούμε σε πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας, να ενισχύσουμε τα δίκτυα και τις υποδομές μας και να βελτιώσουμε την ενεργειακή μας αυτονομία. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα μας μετέτρεψε την κλιματική κρίση σε μια ευκαιρία βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ