Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Athens Riviera Summit 2025: Η νέα πρωτεύουσα επενδύσεων και τουρισμού πολυτελείας στην Ευρώπη

Με μεγάλη επιτυχία και υψηλές παρουσίες ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του Athens Riviera Summit 2025, που φιλοξενείται στα Αστέρια Γλυφάδας το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου.

Την επίσημη έναρξη κήρυξε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος χαρακτήρισε τη διοργάνωση «διεθνή πλατφόρμα συνάντησης επενδυτών, εταιρικών ηγετών και κυβερνητικών αξιωματούχων». Παράλληλα, ανακοίνωσε «την πλήρη ενοποίηση του κέντρου υποδοχής στρατηγικών επενδύσεων στο Υπουργείο», με στόχο τη μείωση γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο τον τελευταίο χρόνο εγκρίθηκαν 15 στρατηγικές επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ», ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 12 στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα κίνητρα για startups, αλλά και στις «μεγάλες απαλλαγές κόστους R&D» για μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «παραμένει απολύτως ανοιχτή σε νέες, σοβαρές επενδύσεις», προβάλλοντας τη στρατηγική της θέση ως πύλης της Ευρώπης προς Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική. «Την τελευταία πενταετία προσελκύστηκαν ξένες επενδύσεις άνω των 30 δισ. ευρώ», σημείωσε, τονίζοντας τις 76 στρατηγικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και ενισχύουν κρίσιμους κλάδους όπως η βιομηχανία, η άμυνα, η ναυπηγική και η φαρμακοβιομηχανία.

Εμβάθυνση στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ

Την προσήλωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη διεύρυνση των επιχειρηματικών δεσμών με την Ελλάδα τόνισε ο Πρέσβης Dr. Ali Obaid Al Dhaheri. Μιλώντας στο Summit, υπογράμμισε ότι «η βασική μας δύναμη δεν έγκειται μόνο στις συμφωνίες ή τις επενδύσεις, αλλά στους ανθρώπους μας – τους καινοτόμους, τους επιχειρηματίες, τα νέα ταλέντα που διαμορφώνουν το μέλλον».

Ο Πρέσβης ανέδειξε τον ρόλο των Εμιράτων ως παγκόσμιου κόμβου εμπορίου και καινοτομίας, με ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, προσηλωμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη. «Η Ελλάδα αποτελεί φυσική πύλη των ΗΑΕ προς την Ευρώπη και πέραν αυτής», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Summit δεν είναι απλώς μια συνάντηση, αλλά «μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε στο μέλλον της συνεργασίας Ελλάδας–ΗΑΕ ως ανθεκτικό, ψηφιακό και βιώσιμο».

«Γραφειοκρατικός Covid» και το στοίχημα τoυ AI

Με αιχμηρή γλώσσα παρενέβη ο Λόρδος Dominic Johnson, πρώην Υπουργός Επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανέδειξε τις αδυναμίες της γραφειοκρατίας, κάνοντας λόγο για έναν «γραφειοκρατικό Covid που καταπνίγει την ανάπτυξη». Επεσήμανε τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, τα εμπόδια στις αδειοδοτήσεις και τις υποδομές, ζητώντας «μια πραγματική επανάσταση κατά της γραφειοκρατίας».

Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και ταχύτερη αδειοδότηση έργων, ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα Golden Visa «καθοριστικό εργαλείο για την ενίσχυση των επενδύσεων».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπό την προϋπόθεση να αξιοποιηθεί «με τρόπο δίκαιο και συμπεριληπτικό».

Microsoft: Επενδύσεις με το βλέμμα στη ψηφιακή μετάβαση

Ο Pier Luigi Dal Pino, General Manager of Global Affairs της Microsoft Europe South, εξήγησε ότι η εταιρεία επιλέγει την Ελλάδα «όχι λόγω του μεγέθους της σημερινής οικονομίας, αλλά λόγω της σταθερότητας, των προοπτικών ανάπτυξης και του θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος».

Τόνισε ότι η πρόοδος του cloud και της Τεχνητής Νοημοσύνης καθιστά δυνατή την ανάπτυξη των επιχειρήσεων οπουδήποτε υπάρχουν κατάλληλες υποδομές. Όπως είπε, «κάθε ευρώ που επενδύεται εδώ μπορεί να αποδώσει πολλαπλάσια μέσω παράλληλων επενδύσεων».

Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία για το χαμηλό ποσοστό υιοθέτησης της ΤΝ στην Ευρώπη, το οποίο ανέρχεται μόλις στο 12%, προειδοποιώντας ότι χωρίς επιτάχυνση «η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την ανταγωνιστικότητα έναντι ΗΠΑ και Κίνας». Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι η Microsoft δεσμεύεται να στηρίξει την ψηφιακή μετάβαση με επενδύσεις σε data centers και προστασία δεδομένων.

Η Ριβιέρα ως «άυλη κληρονομιά» της Ελλάδας

Στο κομβικό ρόλο των επενδύσεων στη φιλοξενία αναφέρθηκε ο Γιώργος Χρυσικός, CEO της Grivalia Hospitality. Όπως σημείωσε, η Αθηναϊκή Ριβιέρα αποτελεί «την άυλη κληρονομιά της Ελλάδας» με προοπτική να εξελιχθεί σε διεθνή προορισμό υψηλής αξίας.

Ο ίδιος παρουσίασε έργα-ορόσημα, όπως το One&Only Aesthesis και το 91 Athens Riviera, The Resort, υπογραμμίζοντας ότι στόχος δεν είναι η μαζική αύξηση τουριστών αλλά η προσέλκυση ταξιδιωτών με υψηλότερη προστιθέμενη αξία. «Όσο περισσότερα τέτοια έργα υλοποιούνται, τόσο θα αναβαθμίζεται όλη η περιοχή, από το Σούνιο έως τον Πειραιά», ανέφερε.

Τα επόμενα βήματα

Κατά την πρώτη ημέρα του Athens Riviera Summit παρουσιάστηκαν επίσης οι επενδυτικές προοπτικές του Ελληνικού, με τον Αλέξανδρο Μουλά της Lamda Development να ανακοινώνει τη νέα γειτονιά East Village, καθώς και τα πλάνα για την ολοκλήρωση 2.000 κατοικιών μέχρι το 2028.

Η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη μίλησε για τον ρόλο της Περιφέρειας και την ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε «διεθνή επενδυτικό κόμβο», ενώ η Πρόεδρος του ΕΟΤ Αγγελική Βαρελά τόνισε τη στόχευση του ελληνικού τουρισμού στη δημιουργία 12μηνου μοντέλου φιλοξενίας.

Παράλληλα, οι δήμαρχοι των νοτίων προαστίων υπογράμμισαν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βιωσιμότητα, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη ότι «η Αθήνα δεν είναι Ντουμπάι».

Το στίγμα της ημέρας έκλεισε ο επενδυτής Ali Fouladi, χαρακτηρίζοντας την Αθηναϊκή Ριβιέρα «την πιο πολλά υποσχόμενη περιοχή σε ολόκληρη την Ευρώπη» και συγκρίνοντάς την με τη Γαλλική Ριβιέρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ