Η έγκαιρη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες, με παράλληλη τήρηση των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, καθώς και η ηγεσία και τα στελέχη του Οργανισμού και της ΑΑΔΕ.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρος Πρωτοψάλτης, Αργυρώ Ζέρβα και Αντώνης Φιλιππής, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Καββαδάς, υπηρεσιακοί παράγοντες και τεχνικοί σύμβουλοι του Οργανισμού. Κεντρικός στόχος ήταν η επιχειρησιακή ετοιμότητα ενόψει της επικείμενης πληρωμής της βασικής ενίσχυσης και η ομαλή εφαρμογή των νέων κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Καθημερινή δουλειά, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «αυτή την ώρα είμαστε ανάμεσα στην εύλογη πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θέλει να δημιουργηθεί ένα σύστημα απολύτως διαφανές, με ένα υβριδικό τρόπο το 2025 και με ένα οριστικό τρόπο το 2026, και από την άλλη πλευρά την πίεση των αγροτών, που επίσης εύλογα θέλουν να πληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν».
Όπως τόνισε, «η υποβολή των δηλώσεων έληξε φέτος στις 20 Οκτωβρίου. Εργαζόμαστε, λοιπόν, από τότε και μετά, για την εφαρμογή των νέων κριτηρίων, που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επιβραβευθούν οι πραγματικοί αγρότες και να μην υπάρξουν νέα πρόστιμα για τη χώρα. Αυτή η άσκηση δεν είναι εύκολη, αλλά εργαζόμαστε συστηματικά κάθε μέρα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.»
«Η μετάβαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ», τόνισε ακόμα ο κ. Χατζηδάκης, «είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση με αρκετές δυσκολίες και πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Γι’ αυτό η κατεύθυνση προς τα στελέχη της ΑΑΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να βάλουν τα δυνατά τους. Ειδικά σε αυτή τη φάση που πλησιάζουμε την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης, να εργάζονται αν είναι δυνατόν και κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Προσωπικά, είμαι αποφασισμένος να κάνω οτιδήποτε προκειμένου να πληρωθούν έγκαιρα οι αγρότες μας και να επιβραβευτούν από το καινούργιο σύστημα οι έντιμοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι».
Προς έναν νέο ΟΠΕΚΕΠΕ
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας δήλωσε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια να μεταφερθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη λεγόμενη νέα εποχή, που θα μπορεί να ολοκληρώνει κάθε διαδικασία με διαφάνεια και δικαιοσύνη, είναι μια πραγματικά δύσκολη προσπάθεια. Και η σκέψη, ο σχεδιασμός όλου αυτού του εγχειρήματος, είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους έντιμους αγρότες στο συντομότερο δυνατό χρόνο και να τους δώσουμε τη βαθιά ανάσα που θέλουν προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι μία περίοδος που όλοι πρέπει να καταλάβουμε, ότι μέσα από την ενσωμάτωση των ελέγχων, που είναι απαραίτητοι προκειμένου να γίνουν πληρωμές και τις όποιες καθυστερήσεις, θα μας δοθεί η δυνατότητα, την επόμενη μέρα, να μιλάμε για ένα νέο ΟΠΕΚΕΠΕ που θα λειτουργεί με διαφάνεια και δικαιοσύνη».
Ο διπλός στόχος
Τέλος ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, υπογράμμισε ότι στη σύσκεψη «τονίστηκε η διπλή στόχευση της κυβέρνησης: πρώτον, η έγκαιρη πληρωμή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες και δεύτερον, η διασφάλιση διαφάνειας και δικαιοσύνης στη διαδικασία, προστατεύοντας έτσι τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων».