Νέα
  • ΓΔ: 911.42 +0.12%
  • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πειραιώς Real Estate: Οι προοπτικές για κόκκινα δάνεια, ακίνητα και γραφειακούς χώρους

Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς / Πηγή: Intime

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας αλλά και του real estate, παραδέχτηκε ο Γιώργος Κορμάς, Επικεφαλής Group Real Estate του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και CEO της Πειραιώς Real Estate μιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo North.

Οι προοπτικές για κόκκινα δάνεια, ακίνητα και γραφειακούς χώρους

Ο κ. Κορμάς σημείωσε πως η ελληνική οικονομία είναι μια basic οικονομία, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα το ακίνητο ήταν το απαραίτητο collateral για τη λήψη δανείου. Το μεγαλύτερο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών υπήρξε από αυτήν την άποψη εξασφαλισμένο. Ωστόσο η κρίση οδήγησε ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων στις τράπεζες, είτε με οικειοθελή παραχώρηση από τους δανειολήπτες, είτε μέσω πλειστηριασμών.

Στόχος τα μονοψήφια ποσοστά NPLs

Ο επικεφαλής της Πειραιώς Real Estate τόνισε ότι «υπάρχει μία εκτίμηση ότι τα NPLs θα εμφανίσουν μια αύξηση, ως επακόλουθο της πανδημίας. Ταυτόχρονα γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από όλες τις τράπεζες για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους δομής, με στόχο την μείωση των NPLs». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ΑΜΚ ύψους 1 δις. ευρώ με στόχο να πετύχει μονοψήφιο ποσοστό NPLs μέσα στον επόμενο χρόνο και να κατέβει σε ακόμη πιο χαμηλά μονοψήφια επίπεδα την επόμενη διετία. Είναι μια τιτάνια προσπάθεια από όλο τον κλάδο.

Θύμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν με ένα ποσοστό 50% των NPLs και έχει ήδη γίνει ξεκαθάρισμα των ισολογισμών, οπότε πλέον περνάνε καθαρές και απαλλαγμένες από όλα τα βάρη του παρελθόντος στην επόμενη δεκαετία τους κατά την οποία θα είναι οι διαχειριστές των πακέτων που θα έρθουν, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από την ελληνική κυβέρνηση. Οι τράπεζες είναι υγιείς και επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες για να υποστηρίξουν και την ανάπτυξη στη χώρα μας». 

Δεν θα υπάρξει πληθωρισμός ακινήτων

Για το αν υπάρξει πληθωρισμός ακινήτων και μείωση στις τιμές – δεδομένου ότι και πολλά από αυτά έχουν τιτλοποιηθεί και έχουν περάσει στα χέρια των servicers – ο κ. Κορμάς σημείωσε ότι «κανείς δεν θα ήθελε να δει την αξία του χαρτοφυλακίου του να υποβαθμίζεται με το να πλημμυρίζει την αγορά με ακίνητα που αυτή δεν μπορεί να απορροφήσει.

Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι πως ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά δεν υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά ή τουλάχιστον σε τιμές που να οδηγούν σε συναλλαγές».

Επιλέγουν μεγαλύτερα σπίτια

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας παραδέχτηκε ότι αυτές δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί ωστόσο «βλέπουμε ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι προχωρούν σε αγορά ή ενοικίαση μεγαλύτερων ακινήτων (άνω των 100 τ.μ.) σε σχέση με το παρελθόν (90-100 τ.μ. για μία τετραμελή οικογένεια). Γι’ αυτό βλέπουμε μια κινητικότητα και λίγο έξω από το κέντρο της πρωτεύουσας ή πιο μακριά από τα γραφεία, καθώς με τα ίδια χρήματα προσπαθούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν ένα μεγαλύτερο σπίτι, ούτως ώστε να έχουν ιδιωτικότητα στις συνομιλίες όταν και εφόσον κάνουν teleworking από το σπίτι, είτε καλύτερες συνθήκες τηλεκπαίδευσης για τα παιδιά τους».

Μεγαλύτερη ζήτηση για υψηλής ποιότητας γραφεία

Αυτό βέβαια αναμένεται να επηρεάσει και την αγορά γραφείων, αυτό που μένει να δούμε είναι ποιες θα είναι λύσεις της επόμενης μέρας. «Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ένα full teleworking μοντέλο όπου όλοι θα κλειστούμε σπίτι μας και θα εργαζόμαστε μόνο από εκεί. Ακόμη και στην εταιρεία μας έχουμε πολλά αιτήματα εργαζομένων που θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο τους, καθώς για διάφορους λόγους δεν μπορεί να εργάζεται σε καθημερινή βάση από το σπίτι του.

Αυτό που βλέπω είναι ότι οι εξαιρετικής ποιότητας γραφειακοί χώροι θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση. Δεν υπάρχει ωστόσο μεγάλη προσφορά οπότε υπάρχει ένας πληθωρισμός των τιμών τη δεδομένη στιγμή. Αυτοί που θα απαξιωθούν μερικώς είναι χώροι γραφείων σε δεύτερες και τρίτες περιοχές».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ