Σημαντική μείωση της παραγωγικότητας στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας καθώς και μείωση των τιμών στο χωράφι φέτος δείχνουν στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, η παραγωγικότητα των αγροτών, που ορίζεται από τις συνολικές αμοιβές προς τον αριθμό των εργαζομένων (σε ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης), μειώθηκε το 2025 στην Ελλάδα κατά 8,8% ενώ αυξήθηκε 9,2% στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μεταξύ των οκτώ χωρών της ΕΕ, στις οποίες η παραγωγικότητα μειώθηκε φέτος, η Ελλάδα είχε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση μετά την Κροατία (-14,9%) και την Πορτογαλία (-10,7%).
Στη 10ετία 2015-2025, η παραγωγικότητα των Ελλήνων αγροτών αυξήθηκε κατά 37,2%, μία μεγάλη αύξηση, αν και χαμηλότερη από την αύξηση κατά 49,4% στην ΕΕ την ίδια περίοδο.
Μείωση 5,5% των τιμών στο χωράφι
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές στο χωράφι (δείκτης τιμών φυτικών προϊόντων) μειώθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, η μέση τιμή των γεωργικών προϊόντων μειώθηκε κατά 6,4%, ενώ αντίθετα η μέση τιμή των κτηνοτροφικών προϊόντων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 7,1%, λόγω κυρίως της αύξησης 9% στις τιμές των κρεάτων.
Οπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα, οι τιμές στο χωράφι είχαν αυξηθεί σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με κορύφωση στις αρχές του 2024, αλλά ακολούθησαν πλαγιοκαθοδική τάση στη συνέχεια και από τα μέσα του 2025 ακολουθούν μία συνεχή και έντονη πτωτική τάση.
Τον Οκτώβριο, το κόστος εισροών για τους αγρότες (λιπάσματα, ζωοτροφές κ.λ.π.) αυξήθηκε οριακά κατά 0,3% και η σωρευτική αύξησή του στην τελευταία πενταετία έχει συγκλίνει με την αντίστοιχη αύξηση των τιμών στο χωράφι, με την αύξηση του κόστους να είναι σωρευτικά λίγο κάτω από το 30% και την αύξηση των τιμών λίγο πάνω από το 30%.
Σε ποια γεωργικά προϊόντα μειώθηκαν οι τιμές
Στη φυτική παραγωγή, μειώσεις τιμών τον Οκτώβριο σημειώθηκαν στο ελαιόλαδο (-37,1%), στις πατάτες και σπόρους (-15,3%), στα λαχανικά και κηπευτικά (-6%), στα δημητριακά και σπόρους (-2,6%) και στα βιομηχανικά φυτά (-19,4%).
Αντίθετα, αύξηση τιμών σημειώθηκε στα φρούτα (6,4%), στο κρασί (1%) και στα κτηνοτροφικά φυτά (2,9%).