Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurogroup: Συμφωνία για την τραπεζική ένωση βλέπει ο Ντόναχιου

Eurogroup | Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για πρόοδο στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη σχετικά με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου (μέσω βιντεοδιάσκεψης), ενώ εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

«Είμαι βέβαιος», είπε, ότι «θα συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο εργασίας, ώστε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την τραπεζική ένωση. Συμφωνήσαμε με ξεκάθαρο τρόπο στην ανάγκη να είναι ισορροπημένο το σχέδιο αυτό». Σημείωσε, επίσης, ότι το Συμβούλιο Κορυφής ζήτησε τον περασμένο Δεκέμβριο από το Eurogroup να ετοιμάσει αυτό το σχέδιο σε μία συναινετική βάση.

Σημειώνεται ότι αυτό που απομένει κυρίως για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι η καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων στις τράπεζες, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας Υψηλού Επιπέδου για το θέμα αυτό, Τόμας Σααρανχέιμο, να ενημερώνει το Eurogroup για την πρόοδο που έχει σημειωθεί. 

Αναφερόμενος στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι το βασικό μήνυμα που έλαβε ήταν αυτό της αισιοδοξίας για τους επόμενους μήνες.

Αισιοδοξία για την ανάκαμψη

«Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και βλέπουμε ήδη ενθαρρυντικές ενδείξεις σε ορισμένα οικονομικά στοιχεία χάρη στις προσπάθειές μας για τους εμβολιασμούς και όχι μόνο. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί πολύ μόλις μειωθεί το επίπεδο των κρουσμάτων και η έκταση των περιοριστικών μέτρων», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Τόνισε, επίσης, ότι συνεχίζεται η στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης από τις κυβερνήσεις με την υιοθέτηση νέων πακέτων μέτρων, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στο Eurogroup ήταν τα πτωχευτικά πλαίσια που εφαρμόζουν οι χώρες-μέλη. «Πτωχευτικά πλαίσια που λειτουργούν καλά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ανάκαμψη», είπε, προσθέτοντας ότι στο Eurogroup σημειώθηκε στήριξη για πρόσθετα μη νομοθετικά μέτρα που θα συμβάλουν στη σύγκλιση των πλαισίων, ενώ συμφωνήθηκε να εξετασθεί ξανά το θέμα αυτό.

Ενα άλλο θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου ήταν η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ψηφιακό ευρώ, με τους υπουργούς Οικονομικών να ενημερώνονται από την Κριστίν Λαγκάρντ για τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που έκανε η ΕΚΤ για το σχετικό σχέδιο της.  

Τζεντιλόνι: Σημαντική η σύγκλιση των πτωχευτικών πλαισίων

Ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι ήταν επιτυχής η συζήτηση αναφορικά με τα πλαίσια εταιρικών πτωχεύσεων. Η Κομισιόν, είπε, ξεκίνησε προπαρασκευαστική εργασία για να εντοπίσει σε ποιους τομείς η σύγκλιση των πτωχευτικών κανόνων θα είχε απτά οφέλη.

Η σύγκλιση, πρόσθεσε, είναι σημαντική και για να αποφευχθεί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους επόμενους μήνες και στις μελλοντικές κρίσεις.

Ο Επίτροπος είπε επίσης ότι η Επιτροπή στηρίζει τη διερεύνηση του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ που παρουσίασε η Λαγκάρντ στο Eurogroup. «Πρόκειται για ένα δυνητικά σημαντικό στοιχεία ενός ισχυρού και καινοτόμου ψηφιακού χρηματοπιστωτικού τομέα και πιο αποδοτικών και ανθεκτικών συστημάτων πληρωμών», είπε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ