Νέα
  • ΓΔ: 1374.41 -1.18%
  • Τζίρος: 32,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η βιωσιμότητα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για το μέλλον

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας / Πηγή: Intime
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας / Πηγή: Intime

O διοικητής της Τραπέζης της ΕλλάδοςΓιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του με θέμα «Στοχεύοντας σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Ευρώπη» στο συνέδριο της Capital Link, υποστήριξε ότι η βιωσιμότητα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για την πορεία μας στο μέλλον.

Οπως είπε, η πανδημία κινδυνεύει να επισκιάσει και να υποβαθμίσει την άλλη, σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, την κλιματική κρίση. Η παρούσα συγκυρία δημιουργεί τις προϋποθέσεις να τεθούν οι βάσεις για μία πράσινη ανάπτυξη.

«Η Ευρώπη, άρα και η Ελλάδα, μπορούν να αναδυθούν ισχυρότερες από την πανδημία, μέσα από μία πράσινη ανάκαμψη, επενδύοντας στους εξής 5 τομείς».

  1. στην κυκλική οικονομία,
  2. την εξοικονόμηση ενέργειας,
  3. τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
  4. τις βιώσιμες μεταφορές
  5. την καθαρή τεχνολογία, δημιουργώντας πράσινες θέσεις εργασίας

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ακόμη, ότι εκτός από την μεγάλη αύξηση ελλειμμάτων και δημόσιου χρέους, η πανδημία έχει δημιουργήσει συνθήκες κοινής οικονομικής και νομισματικής δράσης στην ΕΕ, που αν συνεχιστεί θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προόδου για οικονομική ένωση.

Αλλωστε, στο πλαίσιο του Νext Generation EU, πάνω από το 1/3 των εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτήσει έργα που συνδέονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ηδη, με βάση τις υφιστάμενες πολιτικές και τα σημερινά σχέδια των κρατών-μελών, είναι πιθανή η υπερκάλυψη του μέχρι πρόσφατα στόχου για μείωση, έως το 2030, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ, κατά τουλάχιστον 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε στο τέλος του 2020 ένα νέο στόχο, για μείωση κατά 55% έως το 2030.

Για την υλοποίηση του στόχου αυτού προβλέπονται αντίστοιχα αναθεώρηση και επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών στην ΕΕ, προσαρμογή του Κανονισμού για τον επιμερισμό των προσπαθειών (Effort Sharing Regulation) και του πλαισίου για τις εκπομπές από τις χρήσεις γης, ενίσχυση των πολιτικών για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και ενίσχυση των προτύπων για τις εκπομπές CO 2 από τα οδικά οχήματα.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, αναφέρθηκε στον μεταρρυθμιστικό ρόλο που διαδραμάτισε το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής. Για την επέκταση του προγράμματος αυτού (ΗΡΑΚΛΗΣ 2) υποστήριξε ότι στους επόμενους 18 μήνες οι τράπεζες θα καταφέρουν να μειώσουν περαιτέρω, κατά 32 δισ. ευρώ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους. 

Παράλληλα, όπως είπε, «σταθεροποιούμε το σύστημα το τραπεζικό με μία καινοτόμο λύση της αγοράς, η οποία θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας».

Συνακόλουθα με την επιτυχή ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του σχεδίου αυτού, οι τράπεζες θα μπορέσουν, απαλλαγμένες από το βάρος των «κόκκινων» δανείων, να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα και οι ίδιες γίνονται επενδύσιμες.

Χαρακτήρισε τον Ηρακλή ως «Game Changer» ο οποίος επηρεάζει θετικά και την αγορά ακινήτων. Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Ζαββός ανέφερε ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν ως καταλύτης, μεταφέροντας τους πόρους που θα εισρεύσουν από το ταμείο στη χώρα. Όπως τόνισε, θα πρέπει να συμβάλουν στην χρηματοδότηση και να εξασφαλίσουν πιστώσεις που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ