Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Mall: Εξαιρετικά πιθανό να ανοίξουν τη Μ. Δευτέρα - Σήμερα αποφασίζει η επιτροπή

Mall / Πηγή: Intime
Mall / Πηγή: Intime

Εξαιρετικά πιθανό είναι το άνοιγμα των mall από τη Μεγάλη Δευτέρα, τρεις εβδομάδες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα και, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, οι πιθανότητες αυτή τη φορά φαινεται να είναι με το μέρος του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και των επιχειρήσεων που στεγάζονται στα mall.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου δεν έχει επιβαρύνει επιδημιολογικά την κατάσταση, ενώ οι εκπρόσωποι των mall διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρούν ότι δεν συντρέχει λόγος να συνεχιστεί η απαγόρευση και εκτιμούν ότι η επιτροπή θα άρει τις όποιες επιφυλάξεις και θα πει το ναι, ώστε από τη Μ. Δευτέρα να ανοίξουν και πάλι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Νέα πρόταση από το υπουργείο Ανάπτυξης 

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, τόνισε ότι «το επιθυμούμε. Επιθυμούμε να ανοίξουν, αφενός για να υπάρχει μια διασπορά του κόσμου και να μη βρεθούμε όλοι μαζί σε κεντρικές οδούς, άρα να υπάρξει μια διασπορά, άρα να μειώσεις τις συνθήκες συγχρωτισμού».

Και πρόσθεσε: «Από την άλλη, πρέπει να επαναλειτουργήσουν και αυτές οι επιχειρήσεις γιατί έχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, έχουν επίσης τεράστια πάγια έξοδα για τη συντήρησή τους και είναι επενδύσεις που έγιναν στη χώρα και οι οποίες πρέπει να βρουν και αυτές τον τρόπο να αποκτήσουν το εισόδημα το οποίο έχουν χάσει».

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προτείνει το άνοιγμα των mall εδώ και δύο εβδομάδες. 

Αθέμιτο ανταγωνισμό βλέπει ο ΣΕΛΠΕ

Από την πλευρά του, ο ΣΕΛΠΕ είχε εκδώσει προ ημερών ανακοίνωση, μέσω της οποίας έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζήτησε την άμεση επαναλειτουργία των mall.

Οπως σημειώνει στη σχετική του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), «θεωρούμε άδικο να συνεχιστεί η επιλεκτική πολιτική στο άνοιγμα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με μακροχρόνιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.  Ως εκ τούτου, κάνουμε έκκληση στην πολιτεία να λειτουργήσει όλο το λιανεμπόριο με ασφάλεια και χωρίς εξαιρέσεις, για να μη χαθεί και η εορταστική περίοδος του Πάσχα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιλεκτική απόφαση λειτουργίας μόνον ορισμένων επιχειρηματικών μονάδων και ο αποκλεισμός άλλων γίνεται χωρίς ξεκάθαρη τεκμηρίωση και αντιβαίνει στους κανόνες τόσο της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού.

«Μεταξύ άλλων, τα εμπορικά κέντρα παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας περισσότερο από 6 μήνες, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους. Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των εμπορικών κέντρων θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην οικονομία της χώρας. Πόσω μάλλον όταν ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα η Πολιτεία επιλέγει τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων και στερεί από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τον πασχαλινό τζίρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΕΛΠΕ διαβεβαιώνει ότι τα εμπορικά κέντρα τηρούν πλήρως τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα σύμφωνα με πρωτόκολλα και κανόνες, και ελέγχονται διαρκώς από την Πολιτεία έτσι ώστε να αποτρέπονται ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός του καταναλωτικού κοινού. Οι πολίτες-πελάτες προσεγγίζουν τα εμπορικά κέντρα με το δικό τους μεταφορικό μέσον στοχεύοντας στην αγορά προϊόντων, γεγονός που συντελεί στην αποσυμφόρηση της κοσμοσυρροής που πιθανόν παρατηρείται σε ορισμένα σημεία των πόλεων καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επισημαίνει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ