Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανάσα για την αγορά και τα κρατικά ταμεία η περαιτέρω χαλάρωση σε εμπόριο, υπηρεσίες και εστίαση

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ενα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα από αύριο το πρωί η οικονομία, καθώς ανοίγουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα τύπου mall, τα εκπτωτικά χωριά καθώς και τα κέντρα αισθητικής. Ετσι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι παίρνουν μια βαθιά ανάσα, ελπίζοντας να μην υπάρξει νέο πισωγύρισμα ώστε να μπορέσουν να βάλουν τη ζωή τους και τις επιχειρήσεις τους σε μία τάξη.

Ανάσα όμως παίρνει και ο κρατικός κορβανάς, που πλέον δεν θα χρειάζεται να επιδοτεί -ή τουλάχιστον με τόσο μεγάλα ποσά- την πραγματική οικονομία. Έτσι οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, από αύριο ή από τις 3 Μαΐου, δεν θα χρειαστεί πλέον να λαμβάνουν επίδομα, αλλά θα παίρνουν κανονικά τον μισθό τους.

Η δαπάνη αυτή δεν θα επιβαρύνει πλέον τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τα ενοίκια, που πλέον θα πληρώνονται από τους ενοικιαστές στους ιδιοκτήτες και όχι από το κράτος.

Άναψε το πράσινο φως η επιτροπή 

Τελικά, όπως είχε προαναγγείλει η «Ημερησία», η επιτροπή των ειδικών άναψε το πράσινο φως και έδωσε τη δυνατότητα να ανοίξουν ακόμη και αύριο όσες επιχειρήσεις είναι έτοιμες. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στα περισσότερα εμπορικά κέντρα (mall), στα εκπτωτικά χωριά και στα κέντρα αισθητικής, θα κάνουν απόψε ολονυκτία υπάλληλοι και ιδιοκτήτες προκειμένου αύριο το πρωί να είναι όλα έτοιμα.

Παράλληλα δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα λειτουργήσει η εστίαση από την 3η Μαΐου.

Ακόμη μία σημαντική απόφαση είναι ότι επιτρέπεται από αύριο στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη, που τα καταστήματα λειτουργούσαν μόνο με click away, να λειτουργούν πλέον και με click inside, κάτι που ζητούσαν μετ’  επιτάσεως οι καταστηματάρχες και οι φορείς των δύο πόλεων.

Ωράριο και απαγορεύσεις

Τα εμπορικά κέντρα θα λειτουργούν με ραντεβού και τις μεθόδους click away και click inside όπως και το υπόλοιπο λιανεμπόριο, αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό 3 ωρών. O μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων είναι ένας πελάτης για κάθε 25 τ.μ. με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (mall), εκπτωτικών χωριών: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των εμπορικών κέντρων θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ακόμη και για take away ή delivery.

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας είναι από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση τη Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ. έως 6:00 μ.μ.

Όσον αφορά στα κέντρα αισθητικής, θα λειτουργούν επίσης μόνο κατόπιν ραντεβού. Υποχρεωτική είναι η πραγματοποίηση self test δύο φορές την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).

Η απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας είναι 2 μέτρα, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη της λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ