Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αλ. Σδούκου: Τη Δευτέρα συνεδριάζουμε για λύσεις στα εμπόδια των ΑΠΕ - Eρχεται παράταση των διαγωνισμών

Η Αλεξάνδρα Σδούκου
Η Αλεξάνδρα Σδούκου / Πηγή: Intime

Θέμα χρόνου είναι να λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν το αίτημα του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας για παράταση των ανταγωνιστικών διαδικασιών μέχρι το 2024. Όπως τόνισε χθες η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν για το νέο σχήμα που έχει προτείνει το ΥΠΕΝ για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ, με το οποίο ζητά παράταση ως το 2024 στις ανταγωνιστικές διαδικασίες, για ισxύ 2,1 GW κοινά και 1 GW για ειδικές περιπτώσεις.

Επίσης είπε ότι έχουν προταθεί και άλλοι διαγωνισμοί για ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας, δαγωνισμοί για off shore αιολικά και ειδική ενίσχυση για τα έργα άνω των 250 MW. Όπως τόνισε, «η κοινοποίηση πάει καλά και σύντομα θα έχουμε θετικά νέα ώστε να προχωρήσει ο επόμενος διαγωνισμός. Για τα έργα άνω των 250 MW η Κομισιόν δεν μπορεί να δεχτεί μεμονωμένες ενισχύσεις για ΑΠΕ με διαγωνισμούς».

Τη Δευτέρα συνεδριάζει η επιτροπή απλοποίησης αδειοδότησης ΑΠΕ

Αναφερόμενη στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στις ΑΠΕ, σημείωσε ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει η Επιτροπή για τη νέα απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ που θα συζητήσει συγκεκριμένες λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα της αγοράς.

Αναφέροντας κάποια από τα θέματα που θα συζητηθούν, είπε για το ξεμπλοκάρισμα του ΑΔΜΗΕ από τις χιλιάδες ομαδοποιημένες αιτήσεις, το θέμα της εξάρτησης όρων σύνδεσης και άδειας εγκατάστασης, τα προβλήματα σε σχέση με τη δασική νομοθεσία, την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων στο ΔΕΔΔΗΕ (ειδικά του ιδιοκτησιακού), για την εγγυητική και σε ποιο στάδιο πρέπει να υποβάλλεται, τις τροποποιήσεις των έργων που επιβάλλουν νέες αδειοδοτήσεις. Επίσης το υπουργείο θα εισηγηθεί να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιολογητικών και να ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες στην υποβολή και έκδοση αδειών.

Οι τέσσερις πυλώνες που θα ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου που θα αποτυπώσει σε νομοθετικές δεσμεύσεις τους στόχους του την κλιματική ουδετερότητα για το 2050 και μείωση των αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030, η κα Σδούκου δήλωσε ότι η κλιματική ουδετερότητα θα καθοδηγεί τις πολιτικές της Ελλάδας για τα επόμενα 30 χρόνια.

Όπως είπε η ελληνική κυβέρνηση θα επανενεργοποιήσει την επιτροπή για το ΕΣΕΚ ώστε να συμβαδίσει με τις εξελίξεις.

Σχετικά με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν για να προάγουν πολιτικές που θα κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Ειδικότερα υπογράμμισε πως «ένα μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επιδοτήσεις και δάνεια για την πράσινη μετάβαση, και οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε τέσσερις τομείς: Στον ενεργειακό που αφορά τις διασυνδέσεις των νησιών και μειώνει το ενεργειακό κόστος, στα δίκτυα που αφορά έργα υπογειοποίησης, στην ενίσχυση των ΑΠΕ, με 200 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος συμμετοχής των καταναλωτών στο ΕΤΜΕΑΡ, και στην απολιγνιτοποίηση».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ