Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

S&P: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα αυξήσει από 1,5% έως 4,1% το ΑΕΠ της ΕΕ

S&P
AP images

Το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισ. ευρώ, αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 1,5% έως 4,1% σε μία πενταετία και να στηρίξει το αξιόχρεο των πιο χρεωμένων χωρών της, ανέφεραν αναλυτές του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P σε έκθεσή τους.

«Θεωρούμε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι υποστηρικτικό της πιστοληπτικής ικανότητας ευρωπαϊκών χωρών, αν και η ικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων να υλοποιήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξαρτάται από την άρση των οικονομικών ανισορροπιών που έχουν επιδεινωθεί  λόγω της πανδημίας», ανέφεραν οι αναλυτές του S&P.

Οι εκτιμήσεις του οίκου για ενίσχυση της ανάπτυξης κατά 1,5% και 4,1% αναφέρονται σε δύο σενάρια, το ένα με χαμηλό και το άλλο με υψηλό αντίκτυπο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένουν ότι έως τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (από τα κοινοβούλια των χωρών) καθώς απορρίφθηκε η νομική προσφυγή Γερμανών ευρωσκεπτικιστών.

Οι χώρες θα πάρουν προκαταβολή 13% από το Ταμείο Ανάκαμψης εφόσον εγκριθούν τα σχέδιά τους. Τα υπόλοιπα χρήματα θα εκταμιεύονται σε δόσεις με την επίτευξη συμφωνημένων ορόσημων.

Ο S&P ανέφερε ότι το σενάριό του για επιπλέον ανάπτυξη 4,1% υποθέτει ότι θα χρησιμοποιηθεί το 91% των διαθέσιμων χρημάτων.

Από τα τακτικά χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, μόνο το 51% των διαθέσιμων χρημάτων είχαν απορροφηθεί λόγω της γραφειοκρατίας. Αν αυτό το πρότυπο συνεχισθεί, η σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν 1,5% «με μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών», σύμφωνα με την έκθεση.

Συνολικά, το Ταμείο αναμένεται να συμβάλει στη στήριξη των αξιολογήσεων σε μία περίοδο αύξησης του χρέους, επειδή «οι χώρες της ΕΕ έχουν σημαντικούς χρηματοδοτικούς μοχλούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σημαντική ευελιξία σε σύγκριση με τα παραδοσιακά διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ».

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ