Νέα
 • ΓΔ: 957.6 +0.62%
 • Τζίρος: 79,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

100 και 120 δόσεις: Τέλος χρόνου για επανένταξη στις ρυθμίσεις

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Δύο ημέρες προθεσμία έχουν χιλιάδες πληττόμενοι, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των χρεών τους προς την εφορία σε 100 ή 120 δόσεις, τις οποίες απώλεσαν το προηγούμενο διάστημα. Αύριο, Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου, λήγει η προθεσμία και η τελευταία ευκαιρία για να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για την εξόφληση των οφειλών τους οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν βγει εκτός των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Πρόκειται για οφειλέτες, οι οποίοι ενώ είχαν καταβάλει εμπρόθεσμα τη δόση του μηνός Δεκεμβρίου 2020 και είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει μέχρι και 31/12/2020 όλες τις οφειλές τους (ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες), δεν είχαν υποβάλει την προβλεπόμενη αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ (aade.gr/mybusinesssupport) ή στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι 31/12/2020, ή υπέβαλαν αίτηση επανένταξης μετά την 01/01/2021.

Οι οφειλέτες μπορούν να ενταχθούν και πάλι στις ρυθμίσεις με μια αίτηση που θα υποβάλουν στη ΔΟΥ τους έως και τη Μεγάλη Πέμπτη, διαφορετικά μένουν οριστικά εκτός.

 Οι ρυθμίσεις αναβιώνουν για τις ακόλουθες κατηγορίες:

 • Οφειλέτες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις επανένταξης, όπως διαπιστώνεται μετά από έλεγχο που διενεργείται από την αρμόδια ΔΟΥ, και οι οποίοι υπέβαλαν την αίτηση επανένταξης μετά την 01/01/2021 δεν υποχρεούνται να υποβάλουν νέα αίτηση.
 • Οφειλέτες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις επανένταξης μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2020, αλλά δεν υπέβαλαν την αίτηση επανένταξης, εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία (ΔΟΥ/Ελεγκτικό Κέντρο/Ε.Μ.ΕΙΣ.) μέχρι και 29/04/2021 και είτε η προθεσμία καταβολής της δόσης Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 έχει παραταθεί είτε έχουν εξοφλήσει τουλάχιστον τη δόση Ιανουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2021.

Στην περίπτωση που δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις εξόφλησης ή παράτασης καταβολής των προαναφερόμενων δόσεων, οι οφειλέτες δεν μπορούν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις.

Εως τη Μ. Παρασκευή η ρύθμιση για δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

Παράλληλα μέχρι τις 30 Απριλίου οι φορολογούμενοι που είχαν λάβει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, αλλά δεν κατάφεραν να τα εξυπηρετήσουν με αποτέλεσμα να καταπέσουν, μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις με σημαντική μείωση ή ακόμα και μηδενισμό των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών πρoσώπων, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ή της εταιρείας Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑE (TΕΜΠΜΕ ΑΕ) και τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου 2019.

Οι καταπτώσεις μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις κατόπιν αίτησης του οφειλέτη εφόσον έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης από την 7η Οκτωβρίου 2019 μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου 2021.

Οι όροι της ρύθμισης έχουν ως εξής:

 • Ελάχιστη μηνιαία δόση 20 ευρώ.
 • Εάν υπάρχουν περισσότερες της μίας βεβαιώσεις, τότε ρυθμίζονται όλες μαζί.
 • Οι δόσεις, αντί προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, είναι έντοκες με επιτόκιο 3% ετησίως.
 • Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μίας δόσης, αυτή επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,25%.
 • Προαιρετικά εντάσσονται και οι μη ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές, καθώς και αυτές που τελούν σε αναστολή.
 • Επίσης εντάσσονται, εντός 6 μηνών από τη βεβαίωσή τους, όσες οφειλές βεβαιώνονται μετά τις 30/04/2021.
 • Η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη. Πρόσωπα που ευθύνονται για μέρος οφειλής δύνανται να ρυθμίσουν το μέρος αυτής.
 • Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 3 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής.
 • Αν ο οφειλέτης εξοφλήσει νωρίτερα τη ρύθμιση, τυγχάνει απαλλαγής των τόκων σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ