Νέα
  • ΓΔ: 877.99 +0.19%
  • Τζίρος: 39,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

SZ: Η Ελλάδα και το όνειρο της ευρωπαϊκής Καλιφόρνιας

Τουρισμός και κορονοϊός  / Πηγή: AP
Τουρισμός και κορονοϊός / Πηγή: AP

Οι Βρυξέλλες είναι ικανοποιημένες από το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της, με τίτλο: «Το όνειρο της ευρωπαϊκής Καλιφόρνιας».

Η Αθήνα, σημειώνει η εφημερίδα, υπέβαλε φιλόδοξα σχέδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 30,5 δισ. ευρώ.

Αναφέρεται στο tweet που έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αμέσως μετά την κατάθεση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, γράφοντας ότι είναι καλό πως εστιάζει σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς για το μέλλον της χώρας, όπως την πράσινη και τη ψηφιακή οικονομία, την απασχόληση, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις».

«Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Η χώρα είχε μόλις ανακάμψει από την κρίση χρέους όταν ήρθε πέρυσι το πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και η κατάρρευση του τουρισμού παγκοσμίως», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση κάνει πολλά για να αυξηθεί φέτος ο τουρισμός

Τώρα, σημειώνει η εφημερίδα, η κυβέρνηση κάνει πολλά, «ώστε φέτος το καλοκαίρι οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα να φθάσουν τουλάχιστον στο 50% του 2019: Με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της χώρας, ώστε να μην οδηγήσουν οι διακοπές του Πάσχα σε εκτίναξη του κρουσμάτων κορονοϊού λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν τον Μάιο».

Η επιτροπή Πισσαρίδη

Αλλά ακόμη κι αν εκπληρωθούν οι ελπίδες, η χώρα θα χρειαστεί επειγόντως βοήθεια από το εξωτερικό, σημειώνει η SZ, ενώ αναφέρεται στο σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που εκπόνησε η επιτροπή υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη.

 «Το ότι η χώρα θα χρειαζόταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε να σταθεί στα πόδια της μετά την κρίση, ήταν κάτι που γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση από τότε που εξελέγη το 2019. Γι’ αυτό ζήτησε από τον βραβευμένο με το βραβείο νόμπελ Κύπριο οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη να εκπονήσει σχέδιο για περισσότερη καινοτομία, θέσεις εργασίας και παραγωγικότητα. Σε αυτό το σχέδιο μπόρεσε να βασιστεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το σχέδιο αξιοποίησης των αναπτυξιακών κονδυλίων της ΕΕ. Οι στόχοι είναι ξεκάθαρα φιλόδοξοι: η Ελλάδα πρέπει να γίνει ‘Καλιφόρνια της Ευρώπης’, σύμφωνα με τον Πισσαρίδη.»

Εκτός από τον οικονομικό μετασχηματισμό, το ελληνικό σχέδιο των 4.104 σελίδων έχει ως στόχο και τον κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, σημειώνει η SZ.

Πηγή: SZ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ