Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιτόκια: Νέο κύμα μείωσης για τις τραπεζικές καταθέσεις - Πώς επηρεάζουν τις επενδύσεις

Πηγή: Pexels

Νέο κύμα μείωσης επιτοκίων καταθέσεων έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο-Απρίλιο για τις προθεσμιακές καταθέσεις αλλά και τις καταθέσεις ταμιευτηρίων στις ελληνικές τράπεζες.

Τα επιτόκια στις καταθέσεις ταμιευτηρίου έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες τα επιτόκια των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Ενδεικτικά, μια προθεσμιακή κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ έχει μέσο επιτόκιο από 0,06% έως 0,1%. Και όμως τα μηδενικά επιτόκια υπό προϋποθέσεις θεωρούνται ως θετικές επενδύσεις, καθώς ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο -1,6%. Ταυτόχρονα τα επιτόκια χορηγήσεων διαμορφώνονται στα επίπεδα του 3,8%-4%, με αποτέλεσμα να έχει διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών.

Οι αλλαγές αυτές ουσιαστικά έχουν θετικές παρενέργειες στα θέματα των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αλλά και στις επενδύσεις χαρτοφυλακίων. Στην πρώτη κατηγορία δίνεται η ευκαιρία για επενδύσεις με χαμηλό χρήμα. Στη δεύτερη κατηγορία, οι αποταμιευτές γίνονται επενδυτές υψηλότερου κινδύνου (ρίσκου) αναζητώντας αποδόσεις σε κρατικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και μετοχές.

Αμοιβαία κεφάλαια και unit linked

Eνδεικτικά, μόνο τον Απρίλιο 2021 εισέρευσαν σε μετοχικά α/κ πάνω από 30 εκατ. ευρώ, σε μεικτά α/κ 58 εκατ. ευρώ και σε ομολογιακά α/κ Ελλάδας (επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα) περίπου 42 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το ενεργητικό των ασφαλιστικών-επενδυτικών προϊόντων (των λεγόμενων unit linked που είναι επενδυτικά προϊόντα με ασφαλιστικές καλύψεις ταυτόχρονα) έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 43,2% μέσα στο α' τρίμηνο 2021 και διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από τα συνολικά επίπεδα του 2020.

Xρηματιστήριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, στο α' τρίμηνο 2021 οι καθαρές εισροές (εισροές-εκροές) στο ελληνικό χρηματιστήριο από εγχώριους επενδυτές ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ. Αν ληφθούν υπόψιν και τα εταιρικά ομόλογα και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

Εταιρικά ομόλογα

Και για τα εταιρικά ομόλογα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους εγχώριους επενδυτές. Η βαθμίδα του επενδυτικού ρίσκου κυμαίνεται μεταξύ των κρατικών ομολόγων και των μετοχών. Οι εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες θέλουν να αξιοποιήσουν τα χαμηλά επιτόκια, ενώ οι επενδυτές αναζητούν λίγο μεγαλύτερη απόδοση απ' ό,τι στα κρατικά ομόλογα, χωρίς να έχουν το ρίσκο των μετοχών. Ωστόσο, πλέον και οι μεγάλες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων έχουν χαμηλές αποδόσεις της τάξης του 2%-2,5%.

Διαθέσιμα κεφάλαια προς επένδυση και κατανάλωση

Eίναι γνωστό τοις πάσι ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν με έντονους ρυθμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η συγκράτηση εξόδων και η επιδοματική πολιτική προστασίας ίσως λειτούργησαν ευνοϊκά για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το ζητούμενο είναι με την επιστροφή στην κανονικότητα να τοποθετηθούν κεφάλαια και σε επενδύσεις και να υπάρξει κατανάλωση που θα ζεστάνει την οικονομία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ