Νέα
  • ΓΔ: 877.99 +0.19%
  • Τζίρος: 39,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ταμείο Ανάκαμψης: 13 χώρες της ΕΕ έχουν καταθέσει τα προγράμματά τους

Πηγή: AP Images

Δεκατρείς από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Τον χορό άνοιξε την περασμένη εβδομάδα η Πορτογαλία, ενώ ακολούθησαν την Τετάρτη η Ελλάδα με τη Γερμανία. 

Από την Πέμπτη έως σήμερα, άλλες δέκα χώρες υπέβαλαν τα προγράμματά τους: Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία. 

Με την κατάθεση των σχεδίων ανάκαμψης ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση των χωρών από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο θα διαθέσει συνολικά το ποσό των 672,5 δισ. ευρώ έως το 2026, από τα οποία τα 312,5 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 360 δισ. ευρώ δάνεια. 

Με την έγκριση των σχεδίων, η οποία αναμένεται περίπου τρεις μήνες μετά την κατάθεση των σχεδίων, θα δοθεί στις χώρες προκαταβολή ίση με το 13% των πόρων που δικαιούνται

Προϋπόθεση είναι να έχει ψηφισθεί έως τότε ο νόμος για την αύξηση των ίδιων πόρων της ΕΕ από όλα τα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ, κάτι που η Κομισιόν θεωρεί βέβαιο ότι θα γίνει. 

Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ η προκαταβολή θα ανέλθει σε περίπου 4 δισ. ευρώ

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ