Νέα
  • ΓΔ: 876.62 -0.70%
  • Τζίρος: 18,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

5ετές ομόλογο: Aνοιξε το βιβλίο προσφορών - Στη ζώνη του 0,28% η απόδοση

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών / Πηγή: Eurokinissi

Το πρωί άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετες ομόλογο. Σύμφωνα με το αρχικό guidance η απόδοση είναι Mid Swaps +55 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 0,28%. 

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σπεύδει να εκμεταλλευθεί τη θετική συγκυρία που έχει δημιουργηθεί με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poors.

Οι συνθήκες για μια άμεση κίνηση κρίθηκαν κατάλληλες, καθώς οι αποδόσεις στην αγορά διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα ενώ ταυτόχρονα οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας. Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων με χαμηλό επιτόκιο προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης του επόμενου διαστήματος, συντηρώντας τα ταμειακά διαθέσιμα λίγο κάτω από τα 30 δις ευρώ.

Με δεδομένες τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ είναι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος δανεισμού να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου, που οι συνθήκες στις αγορές χαρακτηρίζονται ήρεμες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ελλάδα μέσα στο τρέχον δίμηνο (Μάιο - Ιούνιο) θα καλύψει εάν όχι όλο το δανειακό της στόχο, τουλάχιστον το 80% αυτού μέσω της σημερινής εξόδου στις αγορές και μίας ακόμα τον Ιούνιο εφόσον οι συνθήκες κρίνονται κατάλληλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το β’ εξάμηνο θα βγει στις αγορές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντλήσει περί τα 800 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μέχρι σήμερα έχουν αντληθεί:

  • 2,5 δισ. ευρώ με το ομόλογο των 30 ετών, το οποίο εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου, με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 1,956%.
  • 3,5 δισ. ευρώ με το 10ετές ομόλογο το οποίο εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 0,807%.
  • 2 δισ. ευρώ περίπου μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες

Συνολικά, δηλαδή, έχουν αντληθεί περίπου 9 δισ. ευρώ μέχρι τώρα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ