Νέα
  • ΓΔ: 914.69 -0.58%
  • Τζίρος: 23,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πληθωρισμός: Επιτάχυνση των εργοστασιακών τιμών στην Ευρωζώνη

Ιράκ: Σχέδιο αύξησης εξαγωγών αργού πετρελαίου
Πηγή: AP

Οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκαν τον Μάρτιο, όπως αναμενόταν, με αιχμή τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των ενδιάμεσων αγαθών, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενισχύοντας τις προβλέψεις για αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τους επόμενους μήνες.

Οι εργοστασιακές τιμές αυξήθηκαν 1,1% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και 4,3% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο επίπεδο 29 μηνών.

Οι μεταβολές στις εργοστασιακές τιμές μεταφέρονται συνήθως στους τελικού καταναλωτές, προδιαγράφοντας την τάση του πληθωρισμού με βάση την οποία αποφασίζει η ΕΚΤ τη νομισματική πολιτική.

ΕΚΤ: Προσωρινές οι αυξήσεις στον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,6% τον Απρίλιο, που είναι υψηλό επίπεδο διετίας, πλησιάζοντας προς τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Η ΕΚΤ είχε προβλέψει την αύξηση αυτή, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να υπερβεί τον στόχο στο τέλος του έτους, αλλά δεσμεύτηκε να την αγνοήσει στη λήψη των αποφάσεων της καθώς τη θεωρεί προσωρινή.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε χθες ότι μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων για να μην υπερθερμανθεί η αμερικανική οικονομία καθώς τα προγράμματα στήριξης του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ενισχύσουν την ανάπτυξη, αν και αργότερα σημείωσε ότι δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα πληθωρισμού.

Η βασική αλλαγή στις τιμές παραγωγού τον Μάρτιο ήταν η αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 10,3% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, ακόμη και αν εξαιρεθούν οι τιμές ενέργειας, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 2,3% έναντι αύξησης 1,2% τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν 4,4% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 2,5% τον Φεβρουάριο. Επιταχύνθηκαν, επίσης, οι τιμές των κεφαλαιουχικών και διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ενώ για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν μετά από τρεις μήνες μειώσεων.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ