Νέα
  • ΓΔ: 864.44 +0.73%
  • Τζίρος: 28,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν: Στον πάγο η επενδυτική συμφωνία με την Κίνα

Πηγή: AP Images

Στον «πάγο» βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επενδυτική συμφωνία της ΕΕ με την Κίνα στα τέλη του 2020, καθώς διαπιστώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα την εγκρίνει όσο το Πεκίνο διατηρεί τις κυρώσεις κατά πέντε ευρωβουλευτών. 

Η επενδυτική συμφωνία με την Κίνα δεν μπορεί να διαχωρισθεί από τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις σε ευρωβουλευτές είναι «μη αποδεκτές και λυπηρές».

«Οι προοπτικές για την επικύρωση της συμφωνίας θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε η Κομισιόν. 

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις επιδόσεις της Κίνας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι επιφυλάξεις από τις ΗΠΑ είχαν εγείρει αμφιβολίες για τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας ήδη πριν από τις κυρώσεις που επέβαλε ως αντίποινα η Κίνα.

Η συμφωνία δεν θα εξετασθεί πριν το 2020 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Για την ώρα, η Κομισιόν προχωρεί στη νομική εξέταση της συμφωνίας και τη μετάφρασή της στις γλώσσες της ΕΕ, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αναμένεται να την αξιολογήσει πριν το 2022.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολη η αποδοχή της συμφωνίας στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς οι σοσιαλδημοκράτες και οι πράσινοι είναι εναντίον της.

«Η κινεζική πλευρά υπολόγισε λάθος», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Reinhard Buetikofer, ένας από τους πέντε που μπήκαν σε μαύρη λίστα, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει επικύρωση της συμφωνίας τουλάχιστον για τα δύο επόμενα χρόνια.

Ο Bernd Lange, πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το εμπόριο, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «στον πάγο» και μπορεί να μείνει εκεί για πολύ καιρό ακόμη.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και η Γερμανίδα καηκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στηρίζουν τη συμφωνία, αλλά αυτή δεν θα επικυρωθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμεβριο, όταν η Μέρκελ θα έχει αποχωρήσει. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά, ιδιαίτερα αν οι πράσινοι συμμετέχουν στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Insider

Με την εγγραφή σας μπορείτε να λαμβάνετε ειδήσεις σχετικά με την έκτακτη επικαιρότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ