Νέα
  • ΓΔ: 896.37 +0.23%
  • Τζίρος: 33,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρέγκλινγκ: Το όριο του χρέους στο 60% του ΑΕΠ δεν έχει πια λογική

Κλάους Ρέγκλινγκ
Πηγή: EU Estonian Presidency

To όριο του χρέους στο 60% του ΑΕΠ, που προβλέπεται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν έχει πλέον νόημα και πρέπει να αναθεωρηθεί κατά τη μεταρρύθμιση των κανόνων αυτών, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. 

H σύμβαση της ΕΕ υποχρεώνει τις χώρες να διατηρούν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του ευρώ. 

Ωστόσο, από το 1992 που τα δύο αυτά ορόσημα περιλήφθηκαν στη συνθήκη του Μάαστιχτ, η οικονομική πραγματικότητα έχει αλλάξει, αναγκάζοντας την ΕΕ να εξετάσει την αναθεώρηση των κανόνων. 

Πιο επιτακτική η αναθεώρηση μετά την κρίση του κορονοϊού

Η πανδημία του κορονοϊού κατέστησε ακόμη πιο πιεστική την ανάγκη της αναθεώρησης, είπε ο Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε σεμινάριο της βελγικής κεντρικής τράπεζας. 

«Κατά την άποψή μου το όριο του 3% για το έλλειμμα παραμένει σημαντικό και αυτό είναι καλό, επειδή αναφέρεται επίσης στη συνθήκη, αλλά πρέπει να σκεφθούμε για το όριο του χρέους. Η θα έλεγα ότι ο στόχος του 60%, που είχε λογική όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη του Μάαστριχτ, δεν έχει πλέον λογική», πρόσθεσε. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει προς τα τέλη του έτους τις προτάσεις της για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, εστιάζοντας στο χρέος και τις επενδύσεις και σε αλλαγές όσον αφορά το ποιοί δείκτες θα θεωρούνται πιο σημαντικοί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ