Νέα
  • ΓΔ: 905.55 -1.02%
  • Τζίρος: 86,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενρία (SSM): Οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητική αναθεώρηση των δεικτών πιστωτικού κινδύνου

Αντρέα Ενρία
Πηγή: APImages

Την ικανοποίηση του «για την εποπτική διαδικασία που έχει εφαρμοστεί από τα τέλη του περασμένου έτους στις ελληνικές τράπεζες καθώς η πλειοψηφία συμμορφώνεται ευρέως με τις προσδοκίες μας» εξέφρασε ο ο επικεφαλής του SSM, και μέλος της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία, σε χθεσινή του συνέντευξή στο Reuters.

Ωστόσο υπογραμμίζει πως «υπάρχουν ακόμη 2 στις 5 τράπεζες που εμφανίζουν σημαντικά κενά σε σχέση με αυτά που αναμένουμε» υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει σε επίπεδο ταυτοποίησης του πιστωτικού κινδύνου και δη στις περιπτώσεις δανείων αβέβαιης είσπραξης, ρυθμισμένων δανείων και πρακτικές σχηματισμού προβλέψεων. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM «στα ευρήματα του δανεισμού συγκαταλέγεται το γεγονός ότι σε ορισμένα χαρτοφυλάκια, ειδικά σε χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων λιανικής , παρατηρείται σημαντική μείωση των παραμέτρων πιστωτικού κινδύνου, ειδικά για πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων.

Αυτό είναι παράλογο, καθώς  η οποιαδήποτε κρίση ενισχύει την πιθανότητα αθέτησης και οφείλεται πιθανόν στο γεγονός ότι πολλά δάνεια είναι εγγυημένα από το κράτος και οι αντισυμβαλλόμενοι απολαμβάνουν μέτρα στήριξης μέσω τεράστιων φορολογικών πακέτων ενώ υπάρχει και μια ενίσχυση της αποταμίευσης από την πλευρά των πελατών.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο και χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης από το τον SSM είναι η εστίαση και ο τουρισμός, ενώ τώρα οι αρχές επεκτείνονται και στα εμπορικά ακίνητα. Είναι πιθανόν να υπάρξει επέκταση και στο λιανικό εμπόριο όπου τα καταστήματα επηρεάστηκαν περισσότερο από το κλείσιμο και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητική αναθεώρηση των δεικτών πιστωτικού κινδύνου με αποτέλεσμα οι δείκτες των τραπεζών να θεωρούνται μάλλον αναξιόπιστοι. Επίσης, δεν μπορούν να δημιουργήσουν δείκτες που εξετάζουν αποτελεσματικά το μορατόριουμ και τα μέτρα στήριξης για να εκτιμήσουν την πιθανότητα αθέτησης δανείων.

Ένας άλλος τομέας που μας ανησυχεί είναι τα δάνεια που μεταβαίνουν απευθείας από το στάδιο 1 στο στάδιο 3 δηλαδή γίνονται μη εξυπηρετούμενα χωρίς να παρουσιάζουν εν τω μεταξύ σημαντική αύξηση του πιστωτικού κινδύνου . Το γεγονός πως οι τράπεζες αργούν να αναγνωρίσουν την αλλαγή είναι ανησυχητικό επισημαίνει ο επικεφαλής του SSM.

Το κόστος κινδύνου για το 2021 αναμένεται να παραμείνει πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση. Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς αναμένουν από τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ να αρχίσουν να λαμβάνουν προβλέψεις. Οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις μιλούν για ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο.

Σε ότι αφορά τις τραπεζικές αποτιμήσεις ο κ. Ένρια εκτιμά  πως από τον Σεπτέμβριο, οι τιμές των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών έχουν αυξηθεί περισσότερο από 60%. Αυτή είναι μια σημαντική ανοδική αναθεώρηση των αποτιμήσεων, η οποία συνδέεται με το θετικό αίσθημα ότι βρισκόμαστε στην αρχή της ανάκαμψης και οι τράπεζες είναι σε θέση να επωφεληθούν.

Ωστόσο οι παράγοντες είναι αντικρουόμενοι. Αναμένεται να αυξηθούν οι πτωχεύσεις, αλλά αναμένεται επίσης ότι η ανάκαμψη θα είναι μάλλον ισχυρή. Ορισμένες επιχειρήσεις και τομείς είναι πιθανό να βιώσουν μια ισχυρή ανάκαμψη, ενώ άλλοι μπορεί να μην επιστρέψουν χωρίς τραυματισμό. Γι ‘αυτό η αποτελεσματική διαχείριση πιστωτικού κινδύνου από τις τράπεζες είναι τόσο σημαντική στην παρούσα φάση.

Τέλος ο Ενρία επιμένει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank πραγματοποιώντας αναφορά στα τοπικά εργαλεία ιδιαίτερα σε ότι αφορά Ιταλία και Ελλάδα
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ