Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ανοίγει η πλατφόρμα για στήριξη έως 4.000 - Ποιοι εξαιρούνται

Κλειστά καταστήματα λόγω lockdown / Πηγή: Eurokinissi

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να λάβουν έκτακτη, εφάπαξ και μη επιστρεπτέα επιδότηση επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή.

Θα προηγηθεί το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την πλατφόρμα θα «τρέξει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι πληρωμές είναι πιθανό να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στον Μάιο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού θα ανέρχεται από 500 έως 4.000 ευρώ και το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα αφορά περίπου 100.000 επιχειρήσεις που με κρατική εντολή παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο ή για ένα διάστημα αυτού.

Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται

Να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, οι οποίες ενισχύονται μέσω του προγράμματος παροχής κεφαλαίων κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών το οποίο έχει ανοίξει και έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 7.000 αιτήσεις.

Με την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού θα αποζημιωθούν αρχικά οι επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές για τον μήνα Απρίλιο και στη συνέχεια όσες παρέμειναν κλειστές και κατά τον μήνα Μάιο.

Αποζημιώσεις θα δίδονται και στην περίπτωση που κάποιοι πήραν την έγκριση να λειτουργήσουν για τον μισό Μάιο. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση η αποζημίωση θα δίδεται στο 50%.

Με την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, η διαδικασία ελέγχου πλήρωσης των προϋποθέσεων από την ΑΑΔΕ θα γίνεται ταχύτατα, καθώς για το συγκεκριμένο μέτρο δεν υπάρχει καν κριτήριο μείωσης εσόδων.

Στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, θα περιλαμβάνονται οι ΚΑΔ που θα θεωρούνται δικαιούχοι του μέτρου και μέσα σε λίγες ημέρες -ακόμη και μέσα στον Μάιο- θα γίνει η καταβολή των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Το ποσό της αποζημίωσης

Οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές όλο τον Απρίλιο θα λάβουν ενισχυμένη αποζημίωση που ανάλογα με το αριθμό των εργαζομένων θα ανέλθει σε:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 εργαζόμενους
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους και
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 50 εργαζόμενους.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή για διάστημα λιγότερο από 15 ημέρες, τότε η αποζημίωση που θα λάβει θα αντιστοιχεί στο ήμισυ των παραπάνω ποσών, δηλαδή από 500 ευρώ έως 2.000 ευρώ.

Στους κλάδους που εντάσσονται στην ενίσχυση περιλαμβάνονται: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ