Νέα
 • ΓΔ: 1459.47 +0.49%
 • Τζίρος: 55,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αντικειμενικές: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται - Οι 20 φόροι που επηρεάζονται

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Eντός του καλοκαιριού θα ανακοινωθούν οι νέες τιμές ζώνης της εφορίας που θα ισχύσουν από 1-1-2022 και αφορούν τόσο τις 10.216 υφιστάμενες ζώνες όσο και τις 3.754 νέες εντάξεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, θα καλυφθούν με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων 13.970 ζώνες της επικράτειας που αντιστοιχούν στο 99% των περιοχών της χώρας όπου υπάρχει δόμηση. Από την ευθυγράμμιση των εμπορικών με τις αντικειμενικές τιμές αναμένεται να υπάρχουν αυξήσεις σε 6.000 έως 7.000 περιοχές, μειώσεις σε περίπου 3.000 με 4.000 περιοχές και επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο δίμηνο, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να κάνουν μεταβίβαση ακινήτου να επιλέξουν αν θα το κάνουν με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες ή αν θα το πράξουν το 2022, προσδοκώντας μια πιθανή μείωση των τιμών στην περιοχή τους. Ταυτόχρονα, πρέπει να προχωρήσει η αποτύπωση των νέων αντικειμενικών στον ΕΝΦΙΑ, μια διαδικασία που θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία.

Σε ποιες περιοχές θα αυξηθούν οι τιμές

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές ακινήτων έχουν προτείνει αυξήσεις 30%, 50%, ακόμη και 100% σε αρκετές περιοχές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που εισηγούνται εντοπίζονται στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, που επωφελήθηκαν σημαντικά από την αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών λόγω της άνθησης του φαινομένου Airbnb. Οι αυξήσεις που προτείνουν είναι κατά μέσο όρο 50%-60%. Στα βόρεια προάστια, οι προτεινόμενες αυξήσεις είναι μικρότερες και κινούνται κατά μέσον όρο στο 20%-30%.

Όπως αναφέρουν οι εκτιμητές, περιοχές στις οποίες θα αυξηθούν οι τιμές είναι:

 • Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι.
 • Περιοχές των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες τιμές πώλησης των ακινήτων, αλλά και μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών.
 • Περιοχές του Πειραιά και περιοχές της Δυτικής Αττικής σε Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι.
 • Περιοχές της Θεσσαλονίκης όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων παραμένουν στα ύψη.
 • Πάνω από 3.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για περιοχές και οικισμούς που, ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολυτελή ακίνητα ή οικόπεδα-φιλέτα σε τουριστικές περιοχές από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη έως την Πάρο και το Πόρτο Χέλι να πληρώνουν φόρους-ψίχουλα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.

Αλλαγές σε φόρους και τέλη

Η υιοθέτηση των νέων αντικειμενικών αξιών θα φέρει αλλαγές και στον προσδιορισμό 20 φόρων και τελών που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία, και συγκεκριμένα:

 1. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση / δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου: 3% επί αντικειμενικής αξίας.
 2. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης.
 3. Αντικειμενική δαπάνη (τεκμήριο) διαβίωσης.
 4. ΕΝΦΙΑ.
 5. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας - αφορολόγητο ποσό 200.000 ευρώ. Φυσικά πρόσωπα: 1‰-1%. Νομικά πρόσωπα: 2,5‰-5‰.
 6. Δημοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας (κτίσματα και οικόπεδα): 0,25‰-0,35‰.
 7. Φόρος ακίνητης περιουσίας υπεράκτιων εταιρειών: 15%.
 8. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή (επί της αξίας των κτισμάτων): 24%.
 9. Φόρος μεταβίβασης/χρησικτησίας ακινήτων: 3%.
 10. Επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων: α) δημοτικός φόρος 3% επί του ΦΜΑ, β) φόρος υπέρ Νομαρχιακών Ταμείων Οδοποιίας: 7% επί του ΦΜΑ.
 11. Φόρος ανταλλαγής (συνένωσης οικοπέδων): 1,5%.
 12. Φόρος διανομής ακινήτων: 0,75%.
 13. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων: 3% επί ΦΜΑ.
 14. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων.
 15. Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής ακινήτων.
 16. Φόρος δωρεάς ακινήτων.
 17. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών.
 18. Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
 19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων.
 20. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ