Νέα
  • ΓΔ: 1193.32 -0.90%
  • Τζίρος: 75,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μέτρα στήριξης: Ποια κλείνουν τον κύκλο τους - Οι νέες παρεμβάσεις

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ολοκληρώνονται σταδιακά για το 2021 τα μέτρα στήριξης που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση για να ενισχύσει εργαζόμενους, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η κατάσταση στην οικονομία δείχνει να ομαλοποιείται και επιχειρείται βήμα-βήμα η αποσωλήνωση των επιχειρήσεων και η επιστροφή τους σε συνθήκες κανονικότητας, με το οικονομικό επιτελείο να προχωρά στις τελευταίες παρεμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδόν 15 δισ. ευρώ που υλοποιεί κατά την τρέχουσα χρονιά.

Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές τον Απρίλιο και το άνοιγμα της πλατφόρμας τις επόμενες ημέρες για την υποβολή των αιτήσεων, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να «τρέξει» στις αρχές Ιουνίου το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών με τη μορφή πιστωτικού για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και αντίστοιχα να προχωρήσει στη διαδικασία για λήψη πιστωτικού το οποίο θα αντιστοιχεί στο 35% του ποσού που έλαβαν δικαιούχοι των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν άμεσα για την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31/1/2022.

Επιδότηση παγίων δαπανών και νέα αποζημίωση ειδικού σκοπού

Το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, ενώ για να λάβει κάποια επιχείρηση ενίσχυση, θα πρέπει να έχει μείωση εσόδων 30% μέσα στο 2020, να παρουσιάζει ζημιές στην περσινή χρήση και να απασχολεί τουλάχιστον ένα άτομο προσωπικό.

Παράλληλα εξετάζεται να υπάρξει άλλη μία έκτακτη αποζημίωση ειδικού σκοπού από 1.000 έως 4.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές τον Μάιο.

Στα τέλη Ιουνίου θα δοθεί διπλή δόση στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικού δανείου, διάρκειας οκτώ μηνών. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Μειωμένα ενοίκια και τον Ιούνιο 

Όσον αφορά τα «κουρεμένα» ενοίκια το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να επαναλάβει το μέτρο τον Ιούνιο για τελευταία φορά και περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων. Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών για τα ενοίκια, που εξακολουθούν να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες. H ΑΑΔΕ σχεδιάζει να προχωρήσει σε έναν ακόμα γύρο πληρωμής αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια τους προηγούμενους μήνες, προς τα τέλη της εβδομάδας.

Ωστόσο, για ακόμα μια φορά χιλιάδες ιδιοκτήτες μπορεί να μη δουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ακόμα 26.500 ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στο ΤaxisNet τον αριθμό IBAN. Την ίδια ώρα αναμένεται η υπουργική απόφαση με τους ΚΑΔ που δικαιούνται να μην καταβάλλουν ενοίκιο για τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι για τον μήνα Μάιο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή ενοικίου για τις επιχειρήσεις για τις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου του λιανεμπορίου που άρχισε να λειτουργεί και πάλι μέσα στον Απρίλιο.

Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, καθώς θα επαναληφθούν για τελευταία φορά τον Ιούνιο για περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, κυρίως για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, ενώ το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα τελειώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, θα «τρέξουν» και όλες οι επιδοτήσεις που θα δοθούν με αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, στον τουρισμό, στα γυμναστήρια και στους παιδότοπους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ