Νέα
  • ΓΔ: 875.43 +0.27%
  • Τζίρος: 48,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πώς θα συντονίζονται τα μεγάλα έργα από το Strategic Projects Pipeline

Πηγή: Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς παίρνει σάρκα και οστά μια νέα υπηρεσία που σκοπό θα έχει την ωρίμανση των νέων μεγάλων έργων, όπως αυτό είχε αποτυπωθεί άλλωστε και στις εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας της χώρας από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία της μονάδας Μηχανισμού Προετοιμασίας Έργων (Project Preparation Facility - PPF) έχει ξεκινήσει και η στελέχωση έχει προχωρήσει. Η λειτουργία της νέας μονάδας θα βοηθήσει στην ωρίμανση έργων που ο δικαιούχος (αναθέτουσες αρχές δηλαδή) θα μπορεί να μεταβιβάσει.

Να θυμίσουμε πως ήδη από τον Ιανουάριο του 2021, με σκοπό τον συντονισμό και την παρακολούθηση όλων των δημόσιων φορέων που εκτελούν μεγάλα έργα υποδομής, υπεβλήθη προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρόταση νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Το εν λόγω κείμενο προέβλεπε την ανάθεση τόσο της έγκρισης όσο και της εποπτείας όλων των μεγάλων έργων στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), με ταυτόχρονη κατάργηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων.

Παράλληλα, καθόριζε το ΤΑΙΠΕΔ ως φορέα υλοποίησης ώριμων και ωρίμανσης ανώριμων έργων, με απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, και γι’ αυτόν τον λόγο προέβλεπε τη δημιουργία ειδικής δομής εντός του ΤΑΙΠΕΔ.

Η δημιουργία του Strategic Projects Pipeline

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με βάση τις εντολές του Κώστα Αχ. Καραμανλή, προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων (μέσω τροπολογίας), οι οποίες και υπερψηφίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο (άρθρα 125-131 Ν. 4799, ΦΕΚ Α’ 78/18-05-2021). Μετά την ψήφισή του αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί πώς θα λειτουργήσει.

Με τις διατάξεις αυτές αφενός διατηρείται η Κυβερνητική Επιτροπή Μεγάλων Έργων, με διεύρυνση της αρμοδιότητας εποπτείας και συντονισμού σε όλες τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις (έργα, προμήθειες, μελέτες κ.λπ.), αφετέρου το ΤΑΙΠΕΔ  μέσω του PPF γίνεται δυνητικός δικαιούχος, αποκλειστικά και μόνο ωρίμανσης δημόσιων συμβάσεων εφόσον τούτο το επιθυμεί ο δικαιούχος της σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι φορείς θα παραμένουν κύριοι των έργων και θα προχωρούν οι ίδιοι τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα που θα υλοποιούνται είτε ως συμβάσεις παραχώρησης είτε ως ΣΔΙΤ. 

Η προαναφερόμενη αναβάθμιση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο πρωθυπουργός, με αναπληρωτή του τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, συνιστά κατά πολλούς αναβάθμιση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Θα αποτελεί πλέον τον κύριο πυλώνα για την κατάρτιση και έγκριση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, το οποίο άλλωστε θα αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο του σύγχρονου επιτελικού κράτους για την υλοποίηση μεγάλων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών για όλο τον δημόσιο τομέα.

Το πρόγραμμα με την ονομασία Strategic Projects Pipeline (SPP) θα εποπτεύει και θα συντονίζει τα μεγάλα έργα της χώρας μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, αφορά σε έργα άνω των 50 εκατ. ευρώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις εμβληματικών έργων για την εθνική ή τοπική οικονομία και συμβάσεις με μικρότερο προϋπολογισμό ή συμβάσεις χρηματοδοτούμενες από πόρους του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ, ενώ μπαίνουν και όλα ανεξαιρέτως τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ