Νέα
  • ΓΔ: 823.92 +0.09%
  • Τζίρος: 43,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

S&P: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από μία αύξηση των επιτοκίων

S&P
AP images

H Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, θα μπορέσουν να απορροφήσουν τον πρωτογενή αντίκτυπο μίας ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού τους έως και κατά 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες), σύμφωνα με έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του οίκου, μία αύξηση του οριακού κόστους δανεισμού των χωρών θα οδηγούσε σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματός τους λόγω της αύξησης της δαπάνης για τόκους και για τις 18 αναπτυγμένες χώρες που εξέτασε, εκτός από τη Δανία, όπου το μέσο επιτόκιο δανεισμού της είναι περισσότερο από 300 μ.β. υψηλότερο σε σχέση με το τρέχον κόστος αναχρηματοδότησής της.

Ο αντίκτυπος από μία αύξηση των επιτοκίων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες

Από τις 18 χώρες, μόνο τρεις θα έβλεπαν τη δαπάνη τους για τόκους να αυξάνεται περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ το 2023 σε σχέση με το βασικό σενάριο του οίκου: Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Πορτογαλία, ενώ στο ίδιο έτος μόνο η Ιταλία και η Ιαπωνία θα πλήρωναν πάνω από το 3,7% του ΑΕΠ για τόκους, λόγω του υψηλού επιπέδου του χρέους τους.  

Oσον αφορά την Ελλάδα, ο οίκος εκτίμησε ότι η δαπάνη για τόκους της θα αυξανόταν την ίδια περίοδο από το 2,5% του ΑΕΠ, που είναι το βασικό της σενάριο, στο 3,1%.

S&P

Η επίπτωση από αύξηση των επιτοκίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα

Ο S&P σημειώνει ότι 15 από τις 18 αναπτυγμένες χώρες αναχρηματοδοτούν σήμερα το χρέος τους με έναν οριακό συντελεστή, ο οποίος είναι πάνω από 100 μ.β. χαμηλότερος από το μέσο κόστος δανεισμού τους, με εξαίρεση την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα και, συνεπώς, για την πλειονότητά του μία αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μ.β. δεν θα αποτελούσε κανένα σοκ για τα δημόσια οικονομικά της, τουλάχιστον πρωτογενώς.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η δαπάνη για τόκους θα αυξανόταν από το 2,5% στο 2,8% του ΑΕΠ. 

Υπερβολικές οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Αφορμή για την έκθεση του S&P είναι οι ανησυχίες στην αγορά ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να καθυστερήσουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και αυτό θα αύξανε τον κίνδυνο στο τέλος της φετινής χρονιάς ή στις αρχές του 2022 να αναγκασθούν να αυξήσουν τα επιτόκιά τους περισσότερο από ό,τι θα χρειαζόταν αν είχαν συσφίξει νωρίτερα την πολιτική τους.

Ο οίκος θεωρεί ότι οι φόβοι για παγκόσμιο πληθωρισμό είναι διογκωμένοι και ότι μία συντεταγμένη αύξηση των τιμών θα είναι μία θετική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία, αλλά σημειώνει ότι παρακολουθεί στενά την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ και άλλων αγορών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ