Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bloomberg: Το σχέδιο ανάκαμψης επιταχύνει την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας

To σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας θα επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας από τα στερεά καύσιμα σε μία πιο πράσινη οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής της Boston Consulting Group για χρηματοπιστωτικές πρακτικές στην Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, Βασίλης Αντωνιάδης.  «Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι πάνω από 30% των πόρων της ΕΕ για την Ελλάδα κατευθύνονται σε πράσινες ευκαιρίες», τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg. Πολλές από τις ευκαιρίες, πρόσθεσε, είναι εστιασμένες στις λιγνιτικές περιοχές και πα
Pexels

To σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας θα επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας από τα στερεά καύσιμα σε μία πιο πράσινη οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής της Boston Consulting Group για χρηματοπιστωτικές πρακτικές στην Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, Βασίλης Αντωνιάδης.

«Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι πάνω από 30% των πόρων της ΕΕ για την Ελλάδα κατευθύνονται σε πράσινες ευκαιρίες», τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg. Πολλές από τις ευκαιρίες, πρόσθεσε, είναι εστιασμένες στις λιγνιτικές περιοχές και παρέχουν τη δυνατότητα να μειωθεί η εξάρτησή τους από το καύσιμο αυτό για την απασχόληση, σημείωσε ο Αντωνιάδης που ήταν επικεφαλής της ομάδας που συμβούλευσε την κυβέρνηση για την έξοδο από τον λιγνίτη.

Η Ελλάδα έχει προϋπολογίσει 6,2 δισ. ευρώ για πράσινα επενδυτικά σχέδια. Επιπλέον 11,6 δισ. ευρώ θα εισφέρει ο ιδιωτικός τομέας, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Οι ελληνικές προτάσεις για τη χρήση των πόρων της ΕΕ θα οδηγήσουν σε μία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026 και στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ορισμένα από τα επενδυτικά σχέδια

  • Τα Ελληνικά Πετρέλαια θα κατασκευάσουν 18 ηλιακά πάρκα με μία συνολική δυναμικότητα 204 μεγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή που εξαρτάται περισσότερο από τον λιγνίτη.
  • Η ΔΕΗ και η γερμανική RWE έχουν συμφωνήσει να δαπανήσουν 1 δισ. ευρώ για ηλιακά πάρκα με δυναμικότητα 2 gigawatts μέσω κοινοπραξίας στην ίδια περιοχή.
  • Μία ομάδα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας, περιλαμβανομένης της Motor Oil, καθώς και ο αγωγός αερίου TAP υπέβαλαν πρόταση για ένα πράσινο εργοστάσιο υδρογόνου κόστους 8 δισ. ευρώ.
  • Η Μυτιληναίος και η ΔΕΗ έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν την είσοδό τους στην offshore βιομηχανία αιολικής ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα ξεκινήσει συζητήσεις τον επόμενο μήνα συζητήσεις για μία εθνική στρατηγική υδρογόνου.

Ο Αντωνιάδης επεσήμανε ότι η αύξηση των τιμών του άνθρακα είναι πιθανόν να οδηγήσουν και σε άλλες επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργειας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ