Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέφυρα 2: Στη Βουλή τροπολογία για μείωση επιτοκίου και κούρεμα δανείου

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αλλαγές και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», το οποίο επιδοτεί τις δόσεις επιχειρηματικών δανείων, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

  • Προβλέπεται μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εντάσσονται στο πρόγραμμα, κατά το διάστημα της επιδότησης και της περιόδου παρακολούθησης, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του προβλεπόμενου στην οικεία δανειακή σύμβαση. Επιπλέον, ο χρηματοδοτικός φορέας σε συμφωνία με τον οφειλέτη μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφή των τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή και διαγραφή κεφαλαίου, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής, ή κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο. Η ρύθμιση αναδιάρθρωσης για τα εξυπηρετούμενα δάνεια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει δυσμενέστερους όρους για  τον οφειλέτη λόγω της συνεισφοράς του Δημοσίου.
  • Προβλέπεται η χορήγηση χρονικού διαστήματος 30 ημερών μετά την ολοκλήρωση της επιδότησης για την τακτοποίηση τυχόν μη καταβεβλημένων ποσών από πλευράς του οφειλέτη, ώστε να μην εκπέσει της ρύθμισης.
  • Η συνεισφορά του Δημοσίου διακόπτεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Α. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αίτηση έχει εγκριθεί χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.

Β.  Στην περίπτωση θανάτου του αιτούντος, εκτός εάν υπάρχει σύζυγος ή συμβίος που έχει συνυπογράψει τη σχετική αίτηση.

Γ.  Στην περίπτωση κατά την οποία, κατόπιν 3 διαδοχικών εντολών πίστωσης, δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί συνεισφορά του Δημοσίου σε έναν τουλάχιστον τραπεζικό λογαριασμό.

Δ. Στην περίπτωση που, κατόπιν του επανελέγχου, διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης συνεισφοράς του Δημοσίου.

Ε. Εάν ο δικαιούχος δεν καταβάλει εγκαίρως οφειλή που βαρύνει τον ίδιο, ο θιγόμενος πιστωτής ενημερώνει την πλατφόρμα το αργότερο μέσα σε τριάντα εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία κατά την οποία ο οφειλέτης καθυστέρησε καταβολή του μέρους της οφειλής που βαρύνει τον ίδιο.  

  • Επεκτείνεται η προθεσμία επίτευξης ρύθμισης δανείων μεταξύ χρηματοδοτικών φορέων και οφειλετών του προγράμματος «Γέφυρα» έως τις 31.07.2021, από τις 31.03.2021 που ισχύει σήμερα.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ