Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιστορική συμφωνία των G7 για ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15%

Οι G7 τάχθηκαν υπέρ της πολυμέρειας για την έξοδο από την κρίση
Πηγή: internationalrelationsedu.org

Σε ιστορική συμφωνία που κλείνει τα παράθυρα φοροδιαφυγής των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της G7, στην οποία μετέχουν επτά από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία,Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Βρετανία).

Η G7 ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων τουλάχιστον 15% και τη θέσπιση μέτρων για να διασφαλιστεί ότι οι φόροι θα πληρώνονται στις χώρες όπου λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

«Μετά από έτη συζητήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μία ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, ώστε να προσαρμοστεί αυτό στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, στους δημοσιογράφους.

Η συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μίας παγκόσμιας συμφωνίας τον επόμενο μήνα, αποσκοπεί στο να βάλει τέλος στην επί δεκαετίες «κούρσα προς τον πάτο», όπου χώρες ανταγωνίζονταν για να προσελκύσουν επιχειρηματικούς κολοσσούς με πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και απαλλαγές.

Αυτό στοίχισε με τη σειρά του εκατοντάδες δισ. δολάρια στους κρατικούς προϋπολογισμούς – ένα έλλειμμα που πρέπει τώρα να ανακτήσουν ακόμη πιο επειγόντως, για να πληρώσουν το τεράστιο κόστος στήριξης των οικονομιών τους που κτυπήθηκαν από την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με αντίγραφο της τελικής συμφωνίας, που είναι σε γνώση του Reuters, οι υπουργοί της G7 σημείωσαν ότι «δεσμεύονται σε έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15%, σε ξεχωριστή βάση ανάλογα με κάθε χώρα».

«Δεσμευόμαστε σε μία ισότιμη λύση για την κατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων, με τις χώρες να έχουν δυνατότητα φορολογίας τουλάχιστον 20% των κερδών που υπερβαίνουν ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο επικερδείς πολυεθνικές εταιρίες», προσθέτει η συμφωνία.

Πηγή πληροφοριών Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ