Νέα
  • ΓΔ: 911.91 +0.53%
  • Τζίρος: 56,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

G7: Σημαντική για την Ελλάδα η απόφαση για κοινό φορολογικό συντελεστή στις πολυεθνικές

Οι G7 τάχθηκαν υπέρ της πολυμέρειας για την έξοδο από την κρίση
Πηγή: internationalrelationsedu.org

Η ιστορική απόφαση των G7 να καθιερώσουν έναν ελάχιστο κοινό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15% (ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί μελλοντικά) στη διαμόρφωση κοινής φορολογικής πολιτικής απέναντι στις πολυεθνικές, ουσιαστικά πλήττει την στρατηγική του transfer pricing που είχαν ακολουθήσει πολλές πολυεθνικές για χρόνια με το να μεταφέρουν κεφάλαια και κέρδη από την μία χώρα στην άλλη.

Η κίνηση των κεφαλαίων είχε οδηγήσει πολλές κυβερνήσεις κρατών (αναπτυγμένων και υπό- ανάπτυξη) να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, προκειμένου να προσελκύσουν τα κεφάλαια αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιρλανδία, που ήταν η πλέον ωφελημένη από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της.

«Πράσινο φως» για την Ελλάδα για την μείωση της φορολογίας αντί για αλλαγή έδρας

Για την Ελλάδα, η διαμόρφωση κοινών φορολογικών συντελεστών (τουλάχιστον 15%) αναμένεται να δώσει μία ανάσα στην μεγάλη εκροή κεφαλαίων πολυεθνικών, αλλά και μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων προς άλλα κράτη. Η απόφαση αυτή ανάβει «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για να διαμορφώσει ένα παρεμφερές φορολογικό πλαίσιο για τους μεγάλους ομίλους ούτως ώστε και αυτοί να μην καταφεύγουν στην φορολογική τακτική του transfer pricing και της μεταφοράς κεφαλαίων για να μην φορολογούνται.

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλές πολυεθνικές εταιρείες σε όλους τους κλάδους, οι οποίες μεταφέρουν σε ορίζοντα εβδομάδας κεφάλαια στους μητρικούς τους ομίλους προκειμένου να μην φορολογηθούν με 24%, αλλά με 15% ή ακόμη και 9%.

Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές εταιρείες επενδύσεων μετέφεραν την έδρα τους στο Λουξεμβούργο ή σε διάφορα κράτη (off shores) προκειμένου να πληρώνουν λιγότερη φορολογία.

Προ 5ετίας ο όμιλος VIOHALCO μετέφερε την φορολογική του έδρα στις Βρυξέλλες για να έχει μικρότερη φορολογία και καλύτερη χρηματοδότηση. Ο όμιλος Titan έχει μεταφέρει και αυτός την φορολογική του έδρα στις Bρυξέλλες για να αξιοποιήσει και το φορολογικό πλεονέκτημα της χαμηλή φορολογίας αλλά, κυρίως, να έχει πλεονέκτημα με την καλύτερη χρηματοδότηση και να βρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Δημοσιονομικά έσοδα 10 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 5ετίας για την Ελλάδα

Η απόφαση για ελάχιστο κοινό φορολογικό συντελεστή εκτιμάται πως θα συγκρατήσει στην Ελλάδα και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν σκεφτεί να στραφούν προς χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Υπολογίζεται ότι τα δημοσιονομικά έσοδα από την συγκράτηση των φορολογικών εδρών εντός της Ελλάδας θα είναι σε ορίζοντα 5ετίας πάνω από 10 δισ. ευρώ (με ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης 2,5%), ενώ εάν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη ανά έτος τα δημοσιονομικά έσοδα θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Ερχεται και ενιαίος φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών

Εκτός από την ενιαία φορολόγηση κερδών, θα υπάρξει άμεσα και ενιαίος φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών ανάμεσα στα ισχυρά κράτη. Εάν εξισωθούν οι φορολογικοί συντελεστές χρηματιστηριακών συναλλαγών και κεφαλαίων, ενδέχεται να αλλάξει και το πρόσωπο των παγκόσμιων χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η αρχική ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2011 ήταν να επιβληθεί ένας γενικευμένος φόρος σε όλες τις χρηματιστηριακές συναλλαγές (επί μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων, νομισμάτων κ.λπ.), ώστε να υπάρξει μια δίκαιη συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στο κόστος διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, το οποίο είχε πέσει, ως τότε, στις πλάτες των φορολογούμενων.

Αυτό που συζητείται τώρα είναι ένας φόρος παρόμοιος με αυτόν που εφαρμόζεται ήδη στη Γαλλία, με συντελεστή 0,2% σε όλες τις συναλλαγές επί μετοχών εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία πάνω από 1 δισ. ευρώ. Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη με ποιο τρόπο θα αξιοποιούνται τα έσοδα από αυτόν τον φόρο, που πάντως δεν θα καταλήγουν στα εθνικά κράτη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ