Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΟΠΥΥ: Αίσθηση από δημοσίευμα του ethnos.gr για διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση

ΕΟΠΥΥ
Eurokinissi

Αίσθηση προκάλεσε αποκλειστικό ρεπορτάζ του ethnos.gr για διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει την παραχώρηση των σημαντικότερων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν - αν τελικώς υιοθετηθούν οι ρυθμίσεις - ουσιαστικά τη διαχείρισή του.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ και την αποθέωση της ιδιωτικής Υγείας, που με τις ευλογίες της Κυβέρνησης υπήρξε εντυπωσιακά απούσα στη διαχείριση της πανδημίας, περνάμε στην de facto αλλαγή χαρακτήρα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας», καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, για τη διάταξη έχουν ενημερωθεί τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ, με δεδομένο ότι σύντομα δεν θα μπορούν να ελέγχουν και το αντικείμενο που είχαν αναλάβει. Γι’ αυτό στον Οργανισμό επικρατεί αναβρασμός, αφού οι αλλαγές που έρχονται είναι σαρωτικές για τον φορέα, ο οποίος έχει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, ενώ το κονδύλι που διαχειρίζεται ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ.

Υψηλόβαθμες πηγές έλεγαν στο ethnos.gr ότι ήδη είναι έτοιμο νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας το οποίο ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Τι προβλέπεται 

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει το ethnos.gr η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη διάταξη με την οποία προβλέπεται η παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα μπορούν να ελέγχουν από τις δαπάνες του Οργανισμού, μέχρι και τα περιουσιακά του στοιχεία.

Η «μυστική» διάταξη 

Οι αλλαγές που προωθούνται περιγράφονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ως εξής στη διάταξη: «Ο ΕΟΠΥΥ δύναται  ύστερα από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου να αναθέτει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τις ακόλουθες εργασίες: 

α) Τη μελέτη, καταγραφή, αποτίμηση, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων 

β) Τη διοικητική και οικονομική οργάνωση των υπηρεσιών τους 

γ) Το κλείσιμο των ισολογισμών – απολογισμών και τη λογιστική εν γένει ενημέρωση 

δ) Την καταχώρηση και επεξεργασία στοιχείων στα μηχανογραφικά τους προγράμματα 

ε) Τον έλεγχο των δαπανών υγείας 

στ) την εκπόνηση νομικών σχεδίων, διακηρύξεων, συμβατικών κειμένων και νομικών μελετών επί των ζητημάτων που άπτονται ιδίως των Διευθύνσεων Προμηθειών, Συμβάσεων και Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων του Οργανισμού». 

Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ότι ήδη το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ έχει παραγκωνιστεί σε έναν βαθμό, ενώ ακυρώνονται και συνεδριάσεις του. Και αυτό επειδή έγινε μεταφορά αρμοδιοτήτων σε υπηρεσιακούς παράγοντες και διευθυντές τμημάτων με αποτέλεσμα να μην αποφασίζει το ΔΣ σχεδόν για τίποτε, σε βαθμό που αναβάλλονται ακόμη και συνεδριάσεις λόγω έλλειψης θεμάτων.   Η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, που θυμίζει το «μοντέλο ΕΦΚΑ» εν είδει εταιρείας Α.Ε., θα ανατρέψει και τον τρόπο ελέγχου των δαπανών υγείας που σήμερα γίνονται από δημόσιους φορείς όπως είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Σύμφωνα με τα όσα αναλύουν στο ethnos.gr παράγοντες του Οργανισμού, δεν πρόκειται για μία απλή ανάθεση διοικητικών υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες, που καταλαμβάνει ένα κόστος της τάξης των 300 – 400 εκατ. ευρώ. Η δυνατότητα που δίνεται πλέον σε ιδιωτικές εταιρείες να διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία αλλά και τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, καθιστά τον Οργανισμό ένα διαφορετικό από το ισχύον σύστημα στον τομέα της Υγείας. 

Προκύπτει, λοιπόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εύλογο ερώτημα αν στόχος είναι να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας από μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και άλλους παρόχους, οι οποίοι θα νοσηλεύουν τους ασφαλισμένους του και να προχωρά σε συμβάσεις έπειτα από διαπραγματεύσεις με ιδιωτικές μονάδες ή φυσικά πρόσωπα. Ένα σύστημα πολύ πιο διευρυμένο από το σημερινό και με εμπλεκόμενο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τον ιδιωτικό τομέα. Γεγονός που πιθανόν να σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα θα αλλάξει και η κατανομή των κονδυλίων που σήμερα διατίθενται από τον ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία.   Ανώτατο στέλεχος του ΕΟΠΥΥ σημείωνε στο ethnos.gr ότι ήδη προωθείται από το υπουργείο Υγείας, νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιωτικό τομέα. 

Σύμφωνα με το ethnos.gr, παραμένει άγνωστο εάν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα δώσει το πράσινο φως υπηρεσίες του δημοσίου να ανατεθούν σε ιδιώτες.   Πάντως, οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ προωθούνται σε μία περίοδο που ο Οργανισμός έχει φέρει σοβαρά αποτελέσματα, παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα που παρουσιάζει.

H ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

«Από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ και την αποθέωση της ιδιωτικής Υγείας, που με τις ευλογίες της Κυβέρνησης υπήρξε εντυπωσιακά απούσα στη διαχείριση της πανδημίας, περνάμε στην de facto αλλαγή χαρακτήρα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει τροπολογία στη Βουλή με την οποία προβλέπεται η παραχώρηση υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν να ελέγχουν από τις δαπάνες του Οργανισμού μέχρι και τα περιουσιακά του στοιχεία. Εξέλιξη που, εκτός από υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα πάρτι δισεκατομμυρίων με συμμετέχοντες τους γνωστούς "ημέτερους".

Προφανώς στην κατεύθυνση υλοποίησης του ίδιου πολιτικού σχεδίου αναμένεται επίσης η πρόσληψη καλοπληρωμένων golden boys (managers) για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με δημόσια Νοσοκομεία.

Στην πραγματικότητα καταργεί με τον τρόπο αυτό τη σημαντική χρηματοδοτική βοήθεια του ΕΟΠΥΥ προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς όχι μόνο δεν θα είναι δεδομένη, αλλά θα εναπόκειται στην κατάληξη των μεμονωμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των διορισμένων διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων και των manager με τον ΕΟΠΥΥ.

Λιγότερες κρατικές (που λέει και ο Πρωθυπουργός) υπηρεσίες υγείας, περισσότερος χώρος στους ιδιώτες "επενδυτές" και στην αδιαφάνεια.
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αν αυτός είναι ο πραγματικός της σχεδιασμός».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ