Νέα
  • ΓΔ: 823.92 +0.09%
  • Τζίρος: 43,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν μείωση των αγορών από την ΕΚΤ

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, θα διατηρήσει και στο τρίτο τρίμηνο τον υψηλότερο ρυθμό αγορών ομολόγων που ξεκίνησε τον Μάρτιο για να αποτρέψει την αύξηση του κόστους δανεισμού που θα έπληττε την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις υπέρ της διατήρησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία σπουδή για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP). Ωστόσο, δημιουργείται μία πίεση προς αυτή την κατεύθυνση από χώρες της Βόρειας  Ευρώπης, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σε καλύτερη κατάσταση, ο πληθωρισμός αυξάνεται και άλλες κεντρικές τράπεζες κάνουν τα πρώτα βήματα για σταδιακή μείωση της στήριξης.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ μπορεί να τονίσει την ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά και εποχικούς παράγοντες, κάτι που οι αγορές πιθανόν να ερμηνεύσουν ως ένδειξη επιβράδυνσής του τον Αύγουστο, μήνα που παραδοσιακά μειώνεται η προσφορά κρατικών τίτλων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πιθανότατα θα αποφύγει κάθε σχόλιο που θα υπονοούσε ακόμη και ότι αναμένεται μία συζήτηση για σταδιακή επιβράδυνση των αγορών ομολόγων, σύμφωνα με τους αναλυτές. 

ΕΚΤ, αγορές ομολόγων

Πάνω από τον στόχο ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ξεπέρασε τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από 2%, τον Μάιο. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πιστεύουν ότι η συζήτηση που γίνεται στις αγορές για ταχεία αύξηση των τιμών δεν είναι σωστή, καθώς αν και η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αναθεωρήσει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις της αναμένεται να δείξουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές.

Μειώθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

Μετά τις δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ υπέρ της συνέχισης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν από τα υψηλά επίπεδα πολλών μηνών που καταγράφηκαν τον Μάιο, καθησυχάζοντας την κεντρική τράπεζα.

Αναλυτές αναμένουν ότι η ανοδική πίεση στο κόστος δανεισμού θα επανέλθει, μία κίνηση που δεν αναμένεται να προκαλέσει συναγερμό, αν συνοδεύεται από ισχυρά οικονομικά στοιχεία. 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ