Νέα
  • ΓΔ: 894.3 0.00%
  • Τζίρος: 57,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΥΠΟΜΕ: Πέντε μνηστήρες για «τριανδρία» συμβούλων σε έργα 13 δισ. ευρώ

Αποψη του αυτοκινητόδρομου Ε65
Αποψη του αυτοκινητόδρομου Ε65 / Πηγή: Eurokinissi

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε ο διαγωνισμός-γίγας για την πρόσληψη τεχνικών συμβούλων του υπουργείου Υποδομών για να τρέξουν τα νέα μεγάλα έργα υποδομών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό κατέβηκαν πέντε σχήματα, τα οποία είναι τα παρακάτω:

  1. Ένωση AECOM – OMEK – ΔΡΟΜΟΣ
  2. Ένωση ΗΙLL – NAMA – CONCEPT – ΛΔΚ – ΤΡΕΚ – ΣΑΜΑΡΑΣ
  3. PLANET (με δάνεια από ΙLF AUSTRIA – DENCO – ΣΟΦΙΟΣ – ΚΙΩΝ – ΕΜΠΕΙΡΙΑ – ΟΜΕΤΕ – ΓΕΩΣΥΣΤΑ – ΤΣΑΚΟΥΜΗΣ – ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ)
  4. Ένωση ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ με ΕΝVIROPLAN (με δάνειο από EUROPEAN PROFILES)
  5. ΣΑΛΦΩ (με δάνεια από Ζ&Α και SYSTEMA)

Πώς θα λειτουργήσει

Ο συνωστισμός έργων που προβλέπεται λόγω της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για την πρόσληψη εταιρειών που θα συνδράμουν και θα επιταχύνουν τη δουλειά των στελεχών του υπουργείου. 

Ο μεγάλος αυτός διαγωνισμός έχει κόστος με ΦΠΑ 46,5 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 37,5 εκατ. ευρώ) και είναι ο μεγαλύτερος που έχει βγει στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας και αυτόν της Αττικό Μετρό που επίσης έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού-πλαισίου, από τους συνολικά πέντε συμμετέχοντες το υπουργείο ΥΠΟΜΕ θα επιλέξει τελικά τρία σχήματα με τα οποία θα συμβληθεί

Η επιλογή θα γίνει κατά 85% από την τεχνική επάρκεια των σχημάτων και κατά 15% από την οικονομική τους προσφορά. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί η τεχνική αρτιότητα στην συνδρομή του έργου του υπουργείου.

Σε κάθε νέο έργο που θα θέλει να τρέξει το Υποδομών, θα φωνάζει τα τρία αυτά σχήματα που θα καλούνται κάθε φορά για κάθε έργο να δίνουν την προσφορά τους για να προσλαμβάνονται και να βοηθούν στην ωρίμανση και θέση προς δημοπράτηση των έργων.

Τα μεγάλα έργα

Η ανάγκη για την συνδρομή εξειδικευμένου συμβούλου έρχεται λόγω συσσώρευσης αντικειμένου στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής έχει ανακοινώσει την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος έργων ύψους 13 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται εμβληματικά έργα, όπως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, ο ΒΟΑΚ, η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, το βόρειο τμήμα του Ε65, το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας σε 7.000 σημεία κ.ά.

Επιπλέον στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί αρκετά ακόμα έργα, ταυτόχρονα δε καταρτίζεται η λίστα των έργων για το ΕΣΠΑ 2021-2027. Υπάρχει, λένε πηγές με γνώση στο θέμα, μία ιστορική ευκαιρία για να τρέξουν ταυτόχρονα πολλά έργα στη χώρα, παρομοιάζοντας μάλιστα με την περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ωρίμανση αυτών των έργων, ειδικά αυτών που συνδυάζουν το ΕΣΠΑ με το Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις και επιτάχυνσης των χρόνων υλοποίησης και ως εκ τούτου, προέκυψε αυτός ο μεγάλος διαγωνισμός.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται να βγει στον αέρα τις επόμενες ημέρες. Η διάρκεια των υπηρεσιών σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 4-5 χρόνια για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που θα προκύψουν στην συνέχεια.

Τεχνικός σύμβουλος και σε άλλα έργα

Παράλληλα σε αναμονή είμαστε για την προκήρυξη ακόμα ενός μεγάλου διαγωνισμού συμβούλου από την ΕΡΓΟΣΕ, διαγωνισμός αρκετά μεγάλος προϋπολογισμό που αφορά τα τρέχοντα έργα.

Ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου έχει αναβαθμιστεί καθώς, σύμφωνα με πηγές, κρίνεται απαραίτητος για να μπορέσουν τα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται με στόχο να πάψει το διαρκές φαινόμενο των «αιώνιων έργων». Το γεγονός δηλαδή πως τα έργα που σχεδιάζονται κάνουν πολλά χρόνια για να υπογραφούν, ενώ όταν ξεκινούν, ξεχνούν να ολοκληρωθούν.

Η αγορά από την πλευρά της δεν ξεχνά να το επισημαίνει αυτό με κάθε ευκαιρία. Έχει γίνει πλέον αντιληπτό πως και η εποχή των ατελείωτων δικαστικών εμπλοκών τελικά ζημίωνε την ίδια την αγορά η οποία από τη μία ζητούσε νέο αντικείμενο αλλά όταν αυτό ήταν διαθέσιμο, μπλοκάριζε και δεν υπήρχε μία σταθερή ροή στην παραγωγή των δημόσιων έργων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ