Νέα
  • ΓΔ: 864.44 +0.73%
  • Τζίρος: 28,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΕΠ: Μεγαλύτερη μείωση στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη το α' τρίμηνο του 2021

eu flag

Πτώση του ΑΕΠ 2,3% σημειώθηκε στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 έναντι μείωσης 1,3% στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. 

Ωστόσο, η Ελλάδα είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη όσον αφορά την ανάπτυξη σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020.  Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε 4,4% σε τριμηνιαία βάση έναντι μείωσης 0,3% στην Ευρωζώνη. Μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ κατέγραψαν η Ιρλανδία (7,8%) και η Εσθονία (4,8%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (3,3%) και τη Σλοβακία (2,2%).

ΑΕΠ, Eurostat

H οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε πολύ λιγότερο σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις προ τριών εβδομάδων που έδειχναν μειώσεις του ΑΕΠ κατά 0,6% και 1,8%, σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε οριακά έναντι προηγούμενης εκτίμησης για συρρίκνωσή της, ενώ, αντίθετα, η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε αντί της αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη. Η γερμανική οικονομία εξασθένησε πολύ ελαφρά, ενώ τα στοιχεία ήταν πιο θετικά για μία σειρά μικρότερων χωρών.

Η αύξηση των αποθεμάτων συνέβαλε κατά 0,7 της ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ του πρώτου τρίμηνου, ενώ οι επενδύσεις και το εξωτερικό εμπόριο συνέβαλαν κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας. Η μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, λόγω των lockdown, αφαίρεσε 1,2 μονάδες, ενώ η δημόσια κατανάλωση ήταν ουδέτερη.

Μείωση των απασχολούμενων

Στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ελλάδα μειώθηκε περισσότερο από την Ευρωζώνη, αλλά ο αριθμός των ωρών απασχόλησης αυξήθηκε στη χώρα μας, ενώ μειώθηκε στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, οι απασχολούμενοι στην Ελλάδα μειώθηκαν 1,7% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 20202 έναντι μείωσης 0,3% στην Ευρωζώνη. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν 3,8% έναντι μείωσης 1,8% στην Ευρωζώνης.

Η απασχόληση σε ώρες εργασίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν 3,2% στην Ελλάδα σε τριμηνιαία βάση, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε 0,8%. Σε ετήσια βάση, οι ώρες εργασίας μειώθηκαν 0,7% έναντι μείωσης 3,4% στην Ευρωζώνη.

απασχόληση, Eurostat

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Insider

Με την εγγραφή σας μπορείτε να λαμβάνετε ειδήσεις σχετικά με την έκτακτη επικαιρότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ