Νέα
  • ΓΔ: 877.99 +0.19%
  • Τζίρος: 39,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επενδύσεις: Αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη - Σε ποιους τομείς ηγείται η Γερμανία

EY / Πηγή: AP Images
EY / Πηγή: AP Images

Ενας επιπλέον δείκτης, που αποτυπώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην Ευρώπη, είναι η αρνητική επίδοση που κατέγραψαν οι ξένες επενδύσεις κατά τη διάρκεια του 2020. Σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young, οι ξένοι επενδυτές ανακοίνωσαν την προηγούμενη χρονιά συνολικά 5.578 νέα επενδυτικά σχέδια σε όλη την Ευρώπη, 13% λιγότερα σε σχέση με το 2019. Πρόκειται για την πιο «φτωχή» επενδυτικά χρονιά επί ευρωπαϊκού εδάφους, δεδομένου ότι ακόμα και στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, το ποσοστό μείωσης των επενδύσεων ήταν της τάξης του 11%.

Μεταξύ των χωρών, που βρέθηκαν σε δυσμενή θέση ήταν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο με την μείωση των νέων επενδύσεων να φτάνει το 10%. Σαφώς καλύτερη είναι η θέση της Γερμανίας στον ευρωπαϊκό επενδυτικό χάρτη, καθώς το 2020 πραγματοποιήθηκαν 930 νέες επενδύσεις στην χώρα, σημειώνοντας υποχώρηση 4% συγκριτικά με το 2019. Η μείωση αυτή αφορά κυρίως επενδυτικά σχέδια συγχωνεύσεων και εξαγορών με το επίπεδο της επέκτασης υφιστάμενων δραστηριοτήτων να παραμένει σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.  

Με βάση την έρευνα της Ernst &Young, η σταθερότητα, που παρουσιάζει η εικόνα των ξένων επενδύσεων στη Γερμανία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας κατά το δεύτερο μισό του 2020 γεγονός, που επέτρεψε τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση προσέλκυσης νέων επενδυτών, σημαντικό ρόλο έπαιξε τόσο η εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία όσο και η καίρια διαμετακομιστική θέση της Γερμανίας εκτοξεύοντας τις επενδύσεις σε έργα logistics. Στο πλαίσιο αυτό, η Amazon επέκτεινε την παρουσία της στην γερμανική επικράτεια μέσω νέων κέντρων, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο 4.300 νέες θέσεις εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ηλεκτροκίνηση και οι νέες τεχνολογίες αναδεικνύονται σε προνομιακό πεδίο για την γερμανική οικονομία εν μέσω πανδημίας. Η επένδυση των 5 δισ. ευρώ της Peugeot για την κατασκευή μονάδας παραγωγής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και η ανακοίνωση της κινεζικής Svolt για τη δημιουργία εργοστασίου μπαταριών στο Σάαρλαντ, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, αποτελούν ισχυρή ψήφο επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Από την άλλη πλευρά, οι ξένες επενδύσεις στον τομέα των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών αυξήθηκαν κατά 13% τη στιγμή, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα αντίστοιχα επενδυτικά σχέδια κατέγραψαν μείωση της τάξης του 14%, εξέλιξη, που αποδίδεται στο γεγονός ότι η Γερμανία έχει θέσει ως βασικό στόχο την ψηφιοποίηση όλων των κλάδων της οικονομίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ