Νέα
  • ΓΔ: 1436.92 +1.15%
  • Τζίρος: 83,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάχιστος εταιρικός φόρος: «Αγκάθια» Κίνα και Βρετανία για μια τελική συμφωνία

Οι G7 τάχθηκαν υπέρ της πολυμέρειας για την έξοδο από την κρίση
Πηγή: internationalrelationsedu.org

«Αγκάθια» σε μια ευρύτερη διεθνή συναίνεση για τη φορολογία των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων με συντελεστή τουλάχιστον 15%, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο Σάββατο στη σύνοδο της G7, αποτελούν οι εξαιρέσεις που φέρονται ότι ζητούν ή θα ζητήσουν μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα και η Βρετανία, για συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος προήδρευσε στην ιστορική συμφωνία της G7, φέρεται να ασκεί πιέσεις για να εξαιρεθούν οι τράπεζες και γενικότερα οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες από τη συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πηγές. Πρόθεση της Βρετανίας είναι να προστατεύσει το Σίτι του Λονδίνου, που είναι το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης.

Γιατί αντιστέκεται η Κίνα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, πολλοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Κίνα δεν θα υπογράψει εύκολα τον ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό συντελεστή. Η Κίνα έχει βασικό συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων 25% για τις περισσότερες εταιρείες, αλλά οι απαλλαγές για τους κλάδους υψηλής τεχνολογίας και για επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη μπορεί να διαμορφώνουν κάτω από το 15% τους πραγματικούς συντελεστές.

Το Πεκίνο θα θέλει να διατηρήσει τα φορολογικά κίνητρα που θεωρεί κρίσιμης σημασίας για την οικονομική της ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις προηγμένες τεχνολογίες. Κάποιες από τις επιχειρήσεις της υψηλής τεχνολογίας φορολογούνται «πολύ χαμηλότερα» από το 15% και η Κίνα «θα μπορούσε να προτείνει εξαιρέσεις για τους τομείς αυτούς», δήλωσε ο Wang Zecai, ερευνητής της κινεζικής ακαδημίας δημοσιονομικών επιστημών, ένα ινστιτούτο που συνδέεται με το υπουργείο Οικονομικών.

Στο κέντρο του οικονομικού σχεδίου της Κίνας για την επόμενη πενταετία είναι η προώθηση των κλάδων υψηλής τεχνολογίας, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και ορισμένους συμμάχους τους για να φρενάρουν τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της.

H Κίνα είναι μέλος της G20, οι υπουργοί Οικονομικών της οποίας θα συναντηθούν τον Ιούλιο στη Βενετία και αναμένεται να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια καταρχήν φορολογική συμφωνία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Πεκίνο στηρίζει τις πολυμερείς προσπάθειες για μια φορολογική συμφωνία έως τα μέσα του 2022, ενώ τόνισε ότι το σχέδιο πρέπει να είναι «δίκαιο».

Σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις, η Κίνα αποτελεί τώρα το μεγαλύτερο εμπόδιο στις συζητήσεις για τον ελάχιστο φόρο. Η χώρα, είπε, επιδιώκει μια εξαίρεση για τα εγχώρια κέρδη, κάτι που θα υπονόμευε την ύπαρξη ενός πραγματικού συντελεστή 15%. Η συμφωνία θα μπορούσε τελικά να παράσχει μια περιορισμένη εξαίρεση για την ικανοποίηση της Κίνας, αλλά όχι την έκταση που θα υπονόμευε τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ