Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CNBC: Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην κινεζική πρωτοβουλία για τον "δρόμο του μεταξιού"

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελλάδα δεν προτίθεται να σταματήσει τις οικονομικές σχέσεις της με την Κίνα, επειδή άλλες χώρες επανεξετάζουν τις δικές τους σχέσεις με την ασιατική χώρα, δήλωσε στο CNBC ο Ελληνας μόνιμος εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ.

Η σχέση μεταξύ της Κίνας και ευρωπαϊκών χωρών επιδεινώθηκε μετά τον Μάρτιο, όταν προέκυψε διπλωματικό ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών. Τότε, η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Κίνας για «τις μεγάλης κλίμακας αυθαίρετες κρατήσεις» μελών της εθνικής μειονότητας των Ουιγούρων. Το Πεκίνο, το οποίο αρνείται ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ουιγούρων, προχώρησε σε αντίποινα κατά μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα η ΕΕ να αναστείλει την επικύρωση της επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα, η οποία είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο, οι G7 δήλωσαν ότι θα ζητήσουν από την Κίνα «να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες». Πρόκειται για μία θέση, με την οποία οι κινεζικές Αρχές διαφωνούν και η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το BBC, ότι πέρασε η εποχή που μία μικρή ομάδα χωρών αποφάσιζε τη μελλοντική πορεία του κόσμου.

Υγιής και νόμιμη η εμπορική σχέση Ελλάδας - Κίνας

«Στρατηγικά, επιδιώκουμε τις καλύτερες προοπτικές για τη χώρα μας, πάντοτε στο πλαίσιο της υποχρέωσής μας έναντι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, έχουμε ενταχθεί στην (κινεζική) πρωτοβουλία για τον δρόμο του μεταξιού (Belt and Road) σε ένα πολύ συγκεκριμένο project και με πολύ συγκεκριμένο όρο, χωρίς να το θεωρούμε ως μία στρατηγική σχέση με έναν άλλο εταίρο, αλλά ασφαλώς δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουμε, απλώς επειδή το κάνουν άλλοι», δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Σπύρος Λαμπρίδης.  

Η πρωτοβουλία για τον δρόμο του μεταξιού έχει σχεδιαστεί με στόχο τη δημιουργία ενός τεράστιου παγκόσμιου δικτύου χερσαίων, θαλάσσιων και ψηφιακών συνδέσμων που θα ενώνουν την Κίνα με τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική. Οι επικριτές της λένε ότι θα ευνοήσει τις κινεζικές εταιρείες, θα ενισχύσει τη διεθνή επιρροή του Πεκίνου και θα αναγκάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να επωμισθούν υψηλά χρέη.

«Αν αντιληφθούμε ότι υπάρχει μία απειλή από τη σχέση αυτή, θα το ξανασκεφθούμε. Aλλά τώρα το μόνο που έχουμε από αυτή (τη σχέση) είναι τα οφέλη μίας υγιούς και πολύ νόμιμης εμπορικής σχέσης», πρόσθεσε ο πρέσβης.

Οι δηλώσεις του, σημειώνει το CNBC, έρχονται σε αντίθεση με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, σημείωσε ότι η χώρα του θα εξετάσει προσεκτικά τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία του δρόμου του μεταξιού. Η Ιταλία ήταν η πρώτη οικονομία της G7 που υπέγραψε συμφωνία κατανόησης με το Πεκίνο το 2019 για τη συμμετοχή της σε αυτή, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν ανησυχίες τότε.

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν το Σαββατοκύριακο να προωθήσουν τη δική τους ανταγωνιστική εκδοχή για την πρωτοβουλία Belt and Road, κάνοντας επενδύσεις υποδομών σε φτωχότερες χώρες.

Η κινεζική COSCO έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΛΠ από το 2016, ενώ το Πεκίνο έχει κάνει και μία σειρά άλλων επενδύσεων στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων στην ενέργεια και το real estate.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ