Νέα
  • ΓΔ: 903.33 +0.84%
  • Τζίρος: 54,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ταμείο Ανάκαμψης: Ισχυρό ράλι του πρώτου 10ετούς ομολόγου - Μείωση της απόδοσής του

Κομισιόν / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Ισχυρό ράλι κάνει σήμερα στη δευτερογενή αγορά το πρώτο ομόλογο για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο πουλήθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την απόδοσή του να μειώνεται σχεδόν έξι μονάδες βάσης στο 0,035% από 0,086% κατά την έκδοσή του.

H ΕΕ άντλησε χθες 20 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς ομολόγου, που ήταν η μεγαλύτερη ιστορικά μεμονωμένη πώληση χρέους από χώρα ή υπερεθνικό οργανισμό, με τη ζήτηση να διαμορφώνεται στα 142 δις. ευρώ, κοντά σε επίπεδο – ρεκόρ.

Πρόκειται για την πρώτη μίας σειράς εκδόσεων, μέσω των οποίων η ΕΕ θα αντλήσει συνολικά 800 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026 για να χρηματοδοτήσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης.

Το ισχυρό ράλι του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της μεγάλης ζήτησης, δείχνοντας ότι η αγορά απορρόφησε εύκολα την τεράστια έκδοση. Αντίστοιχο ράλι είχε σημειωθεί μετά την πρώτη έκδοση ομολόγου της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης της απασχόλησης SURE, που είναι ένα μικρότερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (περίπου 100 δισσ. ευρώ).

Οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν την πρώτη έκδοση, ενώ και η πρόσφατη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων της ΕΕ βοήθησε στην προσέλκυση επενδύσεων, δήλωσε τραπεζίτης στο Reuters. H απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγορών ομολόγων και στο τρίτο τρίμηνο ενίσχυσε, επίσης, την εμπιστοσύνη των επενδυτών για να αγοράσουν μεγάλες εκδόσεις.  

Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη Fed

Οι αποδόσεις υποχώρησαν γενικότερα ελαφρά στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Fed. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονταν – σε στενή συσχέτιση – και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αγνοώντας την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5% τον Μάιο στις ΗΠΑ.

H απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε μία μονάδα βάσης στο -0,24%, παράλληλα με τις αποδόσεις των περισσότερων άλλων 10ετών τίτλων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ