Νέα
  • ΓΔ: 894.37 +0.13%
  • Τζίρος: 53,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βροχή αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας - Οι νέες προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2021

Ελληνική Οικονομία: Η αύξηση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ξανά στο σκάνερ των δανειστών / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Ο ένας οίκος μετά τον άλλον αναθεωρούν προς το καλύτερο τις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021. Η θετική έκπληξη για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο 3μηνο του έτους, είχε ως αποτέλεσμα όλοι να αλλάζουν τις προβλέψεις τους.

Ένα στοιχείο επίσης που έχει την σημασία του είναι ότι μετά το διστακτικό ξεκίνημα του ελληνικού τουρισμού και το «χαστούκι» από την Βρετανία, τα πράγματα δείχνουν να ομαλοποιούνται και οι κρατήσεις να είναι σε ανοδική τροχιά, κάτι που κάνει τους αναλυτές να είναι περισσότερο αισιόδοξοι.  

Bofa: Aνάπτυξη 5,1% έναντι 3,4% ένα μήνα πριν

Η πλέον εντυπωσιακή διαφοροποίηση έρχεται από την Bank of America. Ένα μήνα σχεδόν μετά την πρόβλεψη – Μάιος 2021 - ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% για το 2021, ήρθε χθες η αναθεώρηση, ότι τελικά η ανάπτυξη προβλέπεται στα επίπεδα του 5,1%.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, στην κατάθεση του προϋπολογισμού τον περασμένο Νοέμβριο είχε κάνει πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% της ελληνικής οικονομίας το 2021, αλλά στην πρόβλεψη αυτή είχε ως σταθερά ότι το lockdown θα είχε πάψει να ισχύει από τις 10 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Όπως είναι γνωστό η πρόβλεψη αυτή διαψεύστηκε και μάλιστα με πάταγο. Η οικονομία λειτουργεί με σχετική ελευθερία εδώ και περίπου 1,5 μήνα. Και όμως η ύφεση ήταν μόλις 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Κάποιοι μάλιστα, σοβαροί αναλυτές, προέβλεπαν στις αρχές του χρόνου με την πανδημία να κλιμακώνεται, ότι η ύφεση θα είναι κοντά στο 10%. Κάποιοι απαισιόδοξοι την τοποθετούσαν σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα.

Ο δρόμος των αναβαθμίσεων είναι μονόδρομος και εκτός από την BofA ακολουθούν μία σειρά από άλλους διεθνείς οίκους.

Ποιοι άλλοι οίκοι ακολούθησαν 

Πιο συγκεκριμένα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2021 θα διαμορφωθεί στο 5%, ενώ ανάλογη θα είναι και για το 2022. Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνεται στο βασικό σενάριο. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του οίκου τοποθετούσαν την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο 4% για εφέτος και στο 5% για το 2022.

Όλων είχε προηγηθεί η ING. Ο επενδυτικός οίκος προέβλεψε ότι το 2021 η ανάπτυξη θα είναι 4,7%, ενώ ένα μήνα πριν την τοποθετούσε στο 3,2%.

Ακόμη πιο αισιόδοξη εμφανίζεται η Scope Ratings. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και πλέον αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5%.

Πριν τους διεθνείς οίκους είχε προηγηθεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που αναθεώρησε την πρόβλεψή του από το 2,7% που ήταν, σε ένα εύρος μεταξύ 3,6% και 4,8%

Θετικό πρόσημο στην υγειονομική εικόνα

Όπως σημειώνει στην έκθεσή της BofA στην Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει γενικά ενθαρρυντική με τα κρούσματα να βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία και η εκτίμησή της για το R είναι περίπου 0,7 - 0,8. Υπό το πρίσμα αυτό εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία του τουρισμού.

 Αντίθετα σημειώνει ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά στην Πορτογαλία, με το R είναι ήδη πάνω από το 1,1 και η σχέση μεταξύ κρουσμάτων και νοσηλείας φαίνεται αρκετά στενή, παρά τα σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού – τα οποία είναι σύμφωνα με τους μέσους όρους της ΕΕ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ